Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Provtagning för alla återinförs den 22 november

Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna rekommenderar nu återigen alla att testa sig vid symtom som kan vara covid-19.

Till följd av den ökade smittspridningen i många europeiska länder förutspår Folkhälsomyndigheten en ökning även i Sverige. Från och med den 22 november rekommenderas därför återigen provtagning för alla från 5 år och uppåt (även vaccinerade) som får symtom som kan vara covid-19. Endast personer som haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret är undantagna från rekommendationen.

Så, om du får symtom: stanna hemma och testa dig, oavsett om du är vaccinerad eller inte! Tillsammans kan vi hjälpas åt att förhindra en ökad smittspridning.

Källor/läs mer:

Testning för covid-19 rekommenderas för alla med symtom (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Provtagning vid covid-19-symtom återinförs för alla (Region Dalarna) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccinationsläget

Vaccination är enligt ansvariga myndigheter det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället i stort. För att få ett effektivt skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 är det också viktigt att ta minst två doser av vaccinet. Personer från 65 år och uppåt rekommenderas sedan en tid även att boka tid för en tredje dos vaccin (om det gått mer än fem månader sedan dos 2).

De senaste siffrorna från Region Dalarna visar att 87 % av regionens invånare (från 16 år och uppåt) har fått minst en dos vaccin mot covid-19. 85 % är fullvaccinerade, det vill säga har även fått dos 2. Motsvarande siffror för Borlänge kommun är 85 respektive 82 %.

Källa: Vaccinationsläget i Region Dalarna 19 november 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.