Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Vad händer på coronafronten?

Stanna hemma och testa dig vid symtom eller om någon i hushållet är konstaterat smittad av covid-19. Från 1 december kan vaccinationsbevis krävas vid inomhusarrangemang med fler än 100 deltagare.

För ett par månader sedan togs flera restriktioner bort i samhället, bland annat deltagartaken för allmänna sammankomster. Samtidigt har smittan återigen ökat dramatiskt i flera europeiska länder och det är tydligt att pandemin inte är över. En fortsatt ökning förväntas också i Sverige den närmaste tiden och det är viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa till att bromsa smittspridningen.

Informationsflödet är stort och det är inte helt lätt att hänga med i allt som händer på ”coronafronten”, men här följer en sammanfattning av sådant som är viktigt att känna till om vad som gäller nu:

Stanna hemma och testa dig vid symtom

Från och med den 22 november är uppmaningen från Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna återigen att alla som får symtom på covid-19 ska stanna hemma och testa sig. Detta gäller även fullvaccinerade. Personer som haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret och barn under 6 år är de enda undantagen. De ska stanna hemma tills de känner sig friska och varit feberfria minst ett dygn, men behöver inte testa sig för covid-19.

Om någon i ditt hushåll har covid-19 ska du också stanna hemma

Om någon i hushållet blir sjuk i covid-19 ska alla i familjen/hushållet stanna hemma i sju dagar eftersom det är lätt att smitta varandra i hemmet. Alla* i hushållet som får symtom ska testa sig direkt men även den som är symtomfri ska testa sig fem dagar efter det att den med konstaterad covid-19 tog provet.

*)Undantag från ovanstående: Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

Läs mer: ”Åtgärder mot covid-19 från 22 november och från 1 december” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (folkhalsomyndigheten.se)

Vaccinationsbevis kan krävas från 1 december

Regeringen har beslutat att införa möjligheten för arrangörer att kräva vaccinationsbevis för personer som är 18 år och äldre. Detta gäller vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare.

Det här innebär att du kan behöva visa upp ett bevis på att du är fullvaccinerad när du går på någon typ av arrangemang, till exempel en konsert eller ett idrottsevenemang. Det är upp till varje arrangör att bestämma om de ska kräva vaccinationsbevis eller inte, men genom att införa det kravet kan en arrangör fortsätta bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare.

Grundläggande och extra smittskyddsåtgärder för arrangörer

För alla arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus gäller att de måste vidta vissa grundläggande smittskyddsåtgärder. Sådana åtgärder kan handla om att informera/ påminna deltagarna om hur smittspridning kan undvikas samt se till att det finns möjlighet att tvätta händerna och/eller använda handsprit.

De arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsbevis efter den 1 december, kommer utöver de grundläggande smittskyddsåtgärderna, även att behöva vidta fler åtgärder. De ska till exempel erbjuda besökare anvisade sittplatser, tillåta max åtta personer i varje sällskap samt se till att minst en meters avstånd kan hållas mellan sällskapen.

Mässor, fritids- och kulturverksamheter, handelsplatser och marknader behöver också följa allmänna råd om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridning.

Läs mer: Beslutade åtgärder för att motverka ökad smittspridning och vårdbelastning — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsens tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så får du ett vaccinationsbevis

Du som är fullvaccinerad och har e-legitimation kan beställa ditt vaccinationsbevis (så kallat ”covidbevis”) via E-hälsomyndigheten på covidbevis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På sidan finns också vanliga frågor och svar, till exempel om hur du gör om du saknar e-legitimation.

E-hälsomyndigheten har också gått ut med en uppmaning om att så många som möjligt bör skaffa e-legitimation för att snabbare kunna få sitt vaccinationsbevis. Myndigheten får allt fler förfrågningar om vaccinbevis och för dem som beställer pappersbevis riskerar det därför att bli långa väntetider.

Fler vill vaccinera sig

Vaccination är enligt ansvariga myndigheter det bästa sättet att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Regeringens besked om att införa krav på vaccinationsbevis verkar ha gjort att ännu fler vill vaccinera sig i länet. Det har Region Dalarna sett genom en ökning av bokade tider för första vaccindosen.

Folkhälsomyndigheten har även gått ut med rekommendationen att alla som är 18 år och äldre ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Regionen följer en viss prioriteringsordning i vaccinationsarbetet, vilket gör att det än så länge bara är personer i åldern 65-79 år som själva kan boka tid för dos 3. Läs mer i pressmeddelande från Region Dalarna nedan:

”Vaccinationsarbetet fortsätter – nu ges dos tre till de som är i störst behov” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.