Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Vaccinera dig, jobba hemifrån om du kan och begränsa antalet nära kontakter inomhus

Smittspridningen har de senaste veckorna återigen ökat kraftigt. För att bromsa utvecklingen och minska belastningen på hälso- och sjukvården har Folkhälsomyndigheten infört ytterligare råd och rekommendationer. Här följer en kort sammanfattning av vad som gäller nu, i januari 2022.

Den nya virusvarianten omikron dominerar numera smittspridningen även i Sverige och det har visat sig att även vaccinerade blir smittade. Däremot har du som vaccinerad fortfarande ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19. Folkhälsomyndighetens främsta uppmaning är därför fortsatt att alla som kan ska vaccinera sig så snart som möjligt.

Borlänge kommun följer hela tiden utvecklingen av pandemin liksom Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer och är beredda att vid behov anpassa verksamheterna utifrån rådande läge.

Följande råd och rekommendationer gäller dig som individ just nu:

  • Stanna hemma (och testa dig*) vid symtom.
    *) Just nu råder akut brist på analyskapacitet i länet Länk till annan webbplats.. Det gör att Region Dalarna tillfälligt uppmanar personer utan eller med lindriga symtom att inte testa sig. Däremot är det viktigt att stanna hemma så länge man har symtom.
  • Vaccinera dig om du kan.
  • Håll avstånd och undvik miljöer med trängsel.
  • Arbeta hemifrån om du kan. Bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det.
  • Undvik trängsel i kollektivtrafik genom att resa andra tider än i rusningstrafik eller använd andra färdsätt. Använd munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.
  • Begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang.

Övriga åtgärder

För handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamheter gäller krav på minst 10 kvadratmeter per person för att undvika trängsel. Undantag kan göras för verksamheter som riktar sig enbart till barn och unga, till exempel träningar och tävlingar.

Undervisning på plats i skolan (s.k. närundervisning) är fortfarande huvudprincipen för grundskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Däremot råder Folkhälsomyndigheten skolorna att sätta in åtgärder som minskar risken för smittspridning. Till exempel är det bra att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika samlingar med stora grupper inomhus och i möjligaste mån undvika att blanda olika klasser.

Från och med den 12 januari gäller även extra åtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, mässor, serveringsställen, cuper och läger inomhus, vuxenutbildning och lärosäten. Läs mer via länkarna nedan.

Källor:
Fler åtgärder införs mot den ökade smittspridningen av covid-19 Länk till annan webbplats. (Folkhälsomyndigheten)

Coronapandemin: Detta gäller just nu (krisinformation.se) Länk till annan webbplats.