Borlänge kommuns logotyp

Skyddsutrustning i vård och omsorg

Borlänge kommun följer Region Dalarnas rekommendationer när det gäller skyddsutrustning.

Samordning för att säkra tillgången till skyddsutrustning

Borlänge kommun jobbar hårt, precis som övriga kommuner i landet, för att säkerställa tillgången av skyddsutrustning, desinfektionsmedel och handsprit. Det arbetet fortsätter så länge det behövs. Kommunen samverkar med bland andra Region Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och andra kommuner i länet. Tillgången på skyddsutrustning i Borlänge kommun bedöms för närvarande vara tillräcklig.

Användande av skyddsutrustning

Borlänge kommun följer Region Dalarnas rekommendationer när det gäller skyddsutrustning. Det innebär att vård- och omsorgspersonal ska ha tillgång till:

  • Handsprit
  • Handskar
  • Ytdesinfektion
  • Plastförkläde
  • Skyddsvisir
  • Munskydd

God handhygien, användning av skyddsutrustning på rätt sätt och avstånd är av största vikt i arbetet mot att minska risker för smittspridning.

Skyddsutrustning där det inte går att hålla avstånd

I både regioner och kommuner är tillgången till skyddsutrustning en utmaning. Inom vård- och omsorg behöver vi därför ta ett gemensamt ansvar för att använda skyddsutrustningen på rätt sätt och där den behövs. Borlänge kommun följer Region Dalarnas rekommendationer om att personal ska bära munskydd i smittspridningshindrande syfte för att skydda patienter, omsorgstagare och personal. Det innebär att munskydd ska användas när vård- och omsorgspersonal inte har möjlighet att hålla ett avstånd på minst två meter från varandra och vid ansiktsnära arbete inom 2 meter från en patient eller omsorgstagare.

Instruktioner för användande av visir och munskydd

Vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med kroppsvätskor behöver ögon, näsa och mun skyddas mot droppar och stänk i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4). Vid vård av person med misstänkt eller konstaterad eller misstänkt covid-19 används visir tillsammans med munskydd i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Har ditt företag skyddsmaterial över?

Borlänge kommun tar tacksamt emot skyddsmaterial från företag och privatpersoner, så att vi kan säkra tillgången också på lång sikt. Varmt välkommen att anmäla via länken nedan.

Vi vill skänka skyddsutrustning (e-tjänst)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor?

Om du har frågor kring användandet av skyddsutrustning inom vård och omsorg i Borlänge kommun, skicka din fråga till svar@borlange.se Frågor besvaras på vardagar.

  • Ingen giltig användare vald.