Borlänge kommuns logotyp
Vit text mot blå bakgrund: Hjälp med att utföra ärenden.

Hjälp att utföra ärenden

Du som är äldre än 70 år eller tillhör en riskgrupp för coronasmitta - och som just nu inte har någon som kan hjälpa dig - kan få hjälp med inköp av dagligvaror och att hämta ut medicin på apotek.

Du kan känna dig trygg och säker eftersom hela processen sköts av Borlänge kommun, från beställning till leverans.

 • Inköp av dagligvaror och leverans till din dörr.
 • Uttag av mediciner och leverans till din dörr.

Så här går det till

 1. Gör din beställning till Borlänge kommun på telefon 0243-740 00 vardagar mellan klockan 08.00 och 16.00.
 2. Du får varorna levererade till din dörr av kommunens personal som legitimerar sig. Beställningar som är gjorda måndag till onsdag levereras dagen efter, senast klockan 16.00. (Observera! Beställningar som är gjorda på torsdagar och fredagar levereras på måndagar.)
 3. Inom några dagar får du en faktura från inköpsstället.

Vår personal legitimerar sig!

Vår personal legitimerar sig alltid med arbetslegitimation och vanligt legitimation.

Dagligvaror

 • Inköpen sker på Hemköp Södra Backa, Tempo Hagalund, Ica Maxi, Ica Kupolen eller på Min Matbutik.
 • Vi kan inte hantera kontanter, betalkort, swish, rabattkuponger eller andra erbjudanden.
 • Inköpen sker utifrån den beställning du har gjort och levereras till din dörr.
 • Inom några dagar får du en faktura på inköpet. Fakturan kommer från Hemköp, Ica Maxi, Tempo eller Min Matbutik.

Apoteksvaror

 • För att kunna ta ut receptbelagda mediciner åt någon annan, krävs en fullmakt. Efter beställning kommer därför en anställd i Borlänge kommun att besöka dig för att du ska kunna skriva under en fullmakt. Den anställde kommer att legitimera sig med både arbetslegitimation och vanligt legitimation.
 • Dina mediciner hämtas ut med hjälp av fullmakten och levereras till din dörr.
 • Inom några dagar får du en faktura på inköpet. Fakturan kommer från apoteket.

Att tänka på

 • Det är många ensamboende som behöver hjälp med ärenden. Du som kan få stöd från vänner och familj, be dem om hjälp i första hand.
 • Planera gärna ditt inköp, så att hela veckans behov kan täckas vid ett tillfälle. Då bidrar vi till att minska risken för smittspridning.
 • Vi kan inte hantera kontanter, betalkort, swish, rabattkuponger eller andra erbjudanden.
 • Betalning sker alltid via faktura.
 • När du gör din beställning, tänk på att vara noga med att ange mängd.
 • Exempelvis:
  ”Tre tomater” istället för ”några”.
  ”500 gr köttfärs” istället för ”ett paket köttfärs”.
 • Inköp av dagligvaror görs enbart på Hemköp Södra Backa, Ica Maxi, Ica Kupolen, Tempo Hagalund eller Min Matbutik, då dessa butiker erbjudit sig att ta emot betalning via faktura.

Frågor och svar

Borlänge kommun kan hjälpa dig med att handla dagligvaror och hämta ut mediciner på apotek. Företag, restauranger och butiker har också erbjudanden om stöd och hjälp. Till exempel kan du beställa matlådor för leverans hem till dig.

Om du vill beställa matlådor, ring 0243-740 00 för mer information.

Personer över 70 år och de som tillhör riskgruppen - som inte kan få hjälp av någon annan.

Du kan göra din beställning på vardagar mellan 08.00 och 16.00. Det är bra om alla inköpen samordnas till ett och samma tillfälle, då minskar vi smittrisken ytterligare. Beställningar levereras senast klockan 16.00 vardagen efter gjord beställning Observera! Beställningar som är gjorda på torsdagar och fredagar levereras på måndagar.

Ring 0243-740 00 på vardagar klockan 08.00-16.00.

Du får en faktura från den butik eller apotek där inköpen är gjorda.

Det krävs en fullmakt från dig för att någon annan ska kunna hämta ut dina mediciner. Du får skriva under en fullmakt innan medicinerna kan hämtas ut.

När det gäller dagligvaror sker inköpen bara på Hemköp Södra backa, Ica Maxi, Ica Kupolen, Tempo Hagalund eller Min Matbutik. Vår personal avgör vilken butik som är mest lämplig utifrån avstånd och övriga ärenden. Mediciner hämtas ut på närmast tillgängliga apotek.

Vår personal legitimerar sig alltid med arbetslegitimation och vanligt legitimation, så du kan känna dig trygg och säker.

Vi kan inte garantera dig att inte bli smittad, men Borlänge kommun och våra anställda följer riktlinjerna och råden från Folkhälsomyndigheten. Dina leveranser görs till dörren, så att du inte utsätts för någon onödig risk. Du kan själv hjälpa till genom att planera dina beställningar, så att leveransen sker en gång i veckan.

Situationen vi befinner oss i är unik och svår. Kommunen och det lokala näringslivet försöker bidra till snabba och genomförbara lösningar för de människor som är extra utsatta och vi hoppas på förståelse för att olikheter i hanteringen kan förekomma. Det är självklart vår ambition att det ska vara lika för alla, men i dagsläget är det inte alltid vi kan leva upp till det.

Om du har hemtjänst, men vanligtvis handlar själv, kan du få hjälp via vår coronarelaterade ärendetjänst. Om du har ett beslut, som innebär att hemtjänsten redan utför inhandlingsärenden åt dig, kan du inte nyttja tjänsten.

Om du har svårt att använda telefonen, ta kontakt med Borlänge kommuns servicecenter på kommun@borlange.se för att hitta en lösning på hur du kan beställa.

 • Ingen giltig användare vald.