Borlänge kommuns logotyp

Är du barn eller ungdom och behöver stöd av en vuxen?

I stunder av kris och oro kan det vara extra svårt att vara ung. Om du känner dig orolig, rädd eller utsatt ska du veta att det finns stöd och hjälp att få.

VID AKUT FARA, RING 112

Stöd och hjälp, Borlänge

Ungdomsmottagningen UMO, Borlänge
Ungdomsmottagningen finns för dig som är 13-24 år. Hit kan du vända dig för att få stöd om du mår dåligt och om du vill har råd kring exempelvis din kropp, sex och relationer. Alla som jobbar på Ungdomsmottagningen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har sagt.

Telefon: 0243-49 77 23
Tider: Ungdomsmottagningens öppettiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webb: umo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Elevhälsan
Du som är ung och går i skolan kan alltid kontakta din skolas elevhälsa för att få råd och stöd. Om du är osäker på vart du ska vända dig kan du söka kontakt via kommunens servicecenter: 0243-740 00 eller kommun@borlange.se

Stödtelefoner och jourer

BRIS för barn och unga
Barn och unga under 18 år kan kontakta BRIS genom telefon, e-post eller chat. BRIS kan du kontakta om du exemplvis mår dåligt, är orolig, rädd eller känner dig ensam. Den du pratar med har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har sagt. Du får vara anonym om du vill.

Telefon: 116 111
Tider: alla dagar kl. 09.00-12.00 + 14.00-21.00
Andra kontaktvägar: E-post, chat och tidsbokninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webb: bris.se/barn-och-ungalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Unga relationer - chat
Unga relationer är en anonym chat för dig som är under 20 år och som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det eller är den som utsätter någon. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Webb och chat: ungarelationer.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tjejjouren Dalia
Till tjejjouren kan du vända dig för att chatta om vad som helst. Inget är för litet eller för stort och du kan vara helt anonym. Tjejjouren vänder sig till dig som definierar dig som tjej (men du får aldrig några frågor om kön).

Chat: tjejjouren.se/dalialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
E-post: tjejourendalia@roks.se

Föreningen Tilia
Tilia är en ideell förening som vill motverka psykisk ohälsa hos dig som är ung. Föreningen erbjuder bland annat stöd på chatt och mejl. De som svarar är själva unga.

Tider: chattenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är öppen varje kväll kl. 21.00-22.30
E-post: stod@teamtilia.se (svar inom en vecka)

Killfrågor
Killfrågor är en stödchat för dig som definierar dig som kille och som är mellan 10 och 20 år. Hit kan du vända dig med vilka frågor, tankar och funderingar som helst. Vanliga ämnen brukar vara kärlek, kompisar, ensamhet, sex, kropp, våld, föräldrar och skola. Du är anonym och de du pratar med har tystnadsplikt.

Webb och chat: killfragor.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Självmordslinjen, Mind
Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med såna tankar. Du har möjlighet att vara anonym, i kontakten med Självmordslinjen ser den som svarar inte ditt telefonnummer eller IP-adress.

Telefon: 90 101 (alla dagar, dygnet runt)
Chat: chat.mind.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stiftelsen Friends
Friends ger stöd till barn och unga i mobbingfrågor. Om du blir utsatt, kanske får taskiga kommentarer, blir knuffad eller känner dig ensam och utanför - eller känner att du varit taskig mot någon - kan du prata med stödpersoner på Friends.

Telefon: 08-545 519 90 (måndag - torsdag kl. 09.00-12.00)
E-post: radgivning@friends.se (svarar måndag-torsdag kl. 09.00-16.00)

Stöd vid alkohol och droger, Trygga Barnen
Trygga Barnen har en telefonlinje och Snapchat där du kan du få stöd om någon i din familj eller närhet har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt.

Telefon: 070-477 79 10
Snapchat användarnamn: tryggabarnen

ECPATs stödlinje för barn och unga
Du som är under 18 år kan ringa eller mejla ECPAT om allt som har med sexuella kränkningar, hot och övergrepp att göra. Du kan få hjälp och råd om till exempel du eller en kompis blivit utsatt för något, på nätet eller i verkligheten (IRL). Det går också att ta kontakt via mejl.

Telefon: 020-112 100 (måndag - fredag kl. 9.00-16.00)
Webb: ecpat.se/stodlinjelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brottsofferjouren - Unga Brottsoffer
Brottsofferjouren har en särskild hemsida för dig som är mellan 12-25 år och som varit med om ett brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som blivit utsatt för ett brott.

Telefon: 116 006 (måndag - fredag kl. 9.00-19.00)
E-post: fraga@boj.se
Hemsida: ungaboj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Familjevåldsteamet, Borlänge

Familjevåldsteamet är en del av socialtjänsten i Borlänge kommun. Vårt team består av socialsekreterare och familjebehandlare och finns till för dig som lever med våld i hemmet.

Familjevåldsteamet, Borlänge
Tider: Vardagar, 08.00-16.00
E-post: valdinararelationer@borlange.se

Information om corona

Psykisk hälsa i kristid 

Sidor med samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov. Psykisk hälsa i kristidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Ingen giltig användare vald.