Borlänge kommuns logotyp

Hemberedskap - så förbereder du dig

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen och du har också ett personligt ansvar.

Vid en kris kommer kommunens insatser först att gå till äldre och sjuka, samt andra som har det svårare att klara av en kris eller större störningar i samhället.

Du behöver vara beredd

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och något att äta. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter.

Håll dig informerad

Krislåda

Du som enskild ska göra vad du kan för att skydda dig och dina närmaste mot olyckor och större händelser. Därför är det bra att som privatperson packa en krislåda med saker som är bra att ha.

Målet är att hemberedskapen ska räcka minst sju dygn, alltså en vecka, men gärna längre. Tidsaspekten är svår, den nationella rekommendationen är minst en vecka, men vi kan aldrig riktigt veta hur länge eller hur omfattande en kris kan vara.

Krislåda

Förbered dig på en kris

Med förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På de här sidorna finns många tips på hur du kan göra.

Msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en webbplats om risker och säkerhet för dig som privatperson. På Msb kan du läsa, lyssna och se filmer om hur du förbereder dig inför en kris. Sidan hanteras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Broschyren: Är du beredd? I händelse av kris eller krig Pdf, 769.2 kB, öppnas i nytt fönster. (2019, Borlänge kommun)

Broschyren: Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (2018, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB)

Sveriges nationella informationsnummer 113 13

113 13 är ett telefonnummer som allmänheten kan ringa om man vill ha information om kriser, till exempel energikriser, större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. Det går även att ringa om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand.