Borlänge kommun

Mat

Vid en krissituation är det viktigt att maten ska ge tillräckligt med energi.

När du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre.

DinSäkerhet.se

DinSäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet för dig som privatperson. På DinSäkerhet kan du läsa, lyssna och se filmer om hur du förbereder dig inför en kris. Sidan hanteras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Mat - DinSäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ha mat i beredskap som:

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • inte behöver förvaras kallt.

Idag är vi vana att kunna gå och handla mat nästan när som helst. Stora strömavbrott, störningar i betalsystem eller stora störningar i transport av mat till affären kan göra att vi inte kan handla som vanligt. I värsta fall kan vi inte handla mat överhuvudtaget.

Därför är det bra med ett matförråd hemma. Rekommendationen är att ha en hemberedskap för minst sju dygn. Ett matförråd behöver inte nödvändigtvis bestå av bara konserver, en stor del av beredskapen kan byggas genom att vi köper hem lite extra av det som du brukar äta när du ändå handlar. Se bara till att inte köpa hem mer av den ”färska” maten än vad du hinner äta. Därför är konserver och torrvaror med lång hållbarhet bra att ha hemma.

Den mesta av utrusningen i ditt kök kommer att sluta fungera vid ett strömavbrott, men det går att laga mat ändå - om du har ett sprit- eller campingkök, även kallat stormkök. Stormköket ska stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Stäng av fläkten!

Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård.

Bra att ha hemma:

  • potatis, kål, morötter, ägg.
  • bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex och skorpor.
  • mjukost, messmör och andra pålägg på tub.
  • havredryck, sojadryck och torrmjölkspulver.
  • matolja, hårdost.
  • snabbpasta, ris, gryn och potatismospulver.
  • färdigkokta linser, bönor, grönsaker och hummus på burk.
  • krossade tomater.
  • konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött och soppor.
  • fruktkräm, sylt och marmelad.
  • färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur.
  • kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, och frön.

Ladda ner checklista (DinSäkerhet.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster