Hjärtstartare
När någon har drabbats av ett plötsligt hjärtstopp kan vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på den som drabbats.
Varje år drabbas över 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, det vill säga i våra hem, utomhus och i offentliga lokaler. Det innebär fler än 25 personer varje dag och vem som helst kan drabbas, även om personer med bakomliggande sjukdom tillhör den grupp som löper störst risk att drabbas. Hjärtstartare, även kallat defibrillator, analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om det är nödvändigt att en strömstöt ska ges, och på så sätt återställa hjärtats normala rytm och få hjärtat att börja slå igen eller om enbart HLR ska utföras. Därför är hjärtstartare en viktig tillgång för att rädda liv.
Tiden för när omgivningens insatser påbörjas med HLR och hjärtstartare är därför helt avgörande. Då är det viktigt att det finns hjärtstartare nära till hands och att många vet var de finns.
Chansen att överleva ett hjärtstopp minskar med 10 procent för varje minut som går utan hjärt- lungräddning (HLR)
Källa: Karolinska institutet
Här finns kommunens hjärtstartare – hjärtstartarregistret
Närmaste hjärtstartare och alla registrerade hjärtstartare inom Borlänge kommun hittar du genom att skriva in Borlänge kommun i sökfältet via nedanstående länk: www.hjartstartarregistret.se Länk till annan webbplats.
Ta för vana att bekanta dig med hjärtstartare i din närhet. Borlänge kommun uppmanar alla företag, privat personer, institutioner etc. att registrera sin hjärtstartare via hjärtstartarregistret om man inte redan har gjort detta.
Insatserna som kan rädda liv
Ifall någon plötsligt segnar ned eller blir medvetslös utan andning eller har onormal andning ska detta betraktas som ett hjärtstopp. Påbörja genast följande insatser:
- Tidigt larm - Larma 112 och tillkalla ambulans. Aktivera mobilens högtalarfunktion. Om flera personer på plats, ska en hämta närmste hjärtstartare.
- Tidig HLR - Påbörja HLR direkt för att i väntan på hjärtstartare kunna upprätthålla blodcirkulation till hjärta och hjärna.
- Tidig användning av hjärtstartare - Använd hjärtstartaren så snabbt som möjligt och följ röstinstruktionerna. En tidig strömstöt bryter det elektriska kaoset som orsakat hjärtstoppet. Fortsätt med HLR tills annan hjälp anländer till platsen.
Vad är ett hjärtstopp
Vid ett plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat pumpa blod på grund av att den elektriska ledningen till hjärtat inte fungerar som den ska. Hjärnan drabbas av syrebrist och den drabbade blir medvetslös inom bara några sekunder. Om larm, behandling och hjärtstartare sätts in de första minuterna efter att cirkulationen har upphört finns stora möjligheter till överlevnad vid ett plötsligt hjärtstopp.
De är enkla att använda och det är i praktiken omöjligt att använda hjärtstartaren fel. Den ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa och den protesterar om personen som hjärtstartaren används på inte har drabbats av ett hjärtstopp.
Hjärtstartare ska märkas ut med denna symbol:
SMS-Livräddare
Frivilla personer kan registrera sig via tjänsten SMS-Livräddare och på så sätt bidra till att kunna påbörja tidiga livsuppehållande insatser i väntan på att ambulans anländer. Vid inkommande 112 samtal larmas ambulans och närmaste SMS-Livräddare samtidigt till platsen av SOS Alarm.
För att bli SMS-livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning i närtid. Den frivillige registrerar sig som SMS-livräddare direkt i appen som finns på Appstore och Google Play. Mer information finns på www.smslivraddare.se Länk till annan webbplats.
Låna hjärtstartare vid arrangemang
Du som är Borlängebo eller besöker Borlänge kan låna en hjärtstartare gratis av kommunen till olika sammankomster till exempel konserter, fester, tävlingar etc. För mer information och bokning av en hjärtstartare kontakta Servicecenter på telefonnummer 0243-74 000 eller e-post: kommun@borlange.se
För mer information om hjärtstopp, HLR, hjärtstartare och SMS-livräddare
Hem - HLR-rådet Länk till annan webbplats. - Svenska rådet för hjärt-lungräddning, erbjuder även webbaserade utbildningar.
Regionens SMS-livräddare ökar chansen till överlevnad - SOS Alarm Länk till annan webbplats.
- Ingen giltig användare vald.