Borlänge kommuns logotyp
Ukrainas flagga

Kriget i Ukraina

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som känner oro inför det osäkra omvärldsläget. Här hittar du vanliga frågor och svar samt länkar till bekräftad information från svenska myndigheter.

Borlänge kommun och kriget i Ukraina

Vad gör Borlänge kommun till följd av kriget i Ukraina? Här följer några vanliga frågor och svar om rådande situation. Listan fylls på efter hand.

Borlänge kommun har valt att manifestera sitt stöd för Ukrainas befolkning och demokratin genom att lysa upp infartstavlorna i Ukrainas färger. Vi flaggar också utanför stadshuset med Ukrainas flagga.

Vi följer noggrant händelseutvecklingen och bedömningar från nationella myndigheter och har en beredskap för att kunna vidta åtgärder om vi skulle behöva det.

Vi har vårt kommunala ansvar för flyktingmottagande som vi arbetar med dagligen. Vi följer nu givetvis frågan om behovet av flyktingmottagande från Ukraina noggrant. Kommer det anvisningar från Migrationsverket kommer vi att kunna agera snabbt. Generellt har vi beredskap och kapacitet att ta emot flyktingar, men i vilken omfattning får vi ta ställning till om det blir aktuellt, och då i samverkan med Länsstyrelsen, Region Dalarna, Migrationsverket och andra viktiga aktörer. Det är viktigt med nationell samordning i frågan.

Huvudansvaret för bostadsfrågan ligger hos Migrationsverket. Läs mer på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I dagsläget vet vi inte om flyktingar kommer att anvisas till Borlänge kommun. Kommunen samverkar med Migrationsverket i frågan om hjälpbehoven.

Du som kan och vill hjälpa till att ta emot flyktingar får ändå gärna lämna dina kontaktuppgifter till oss redan nu. Vi återkommer till dig om vi behöver din hjälp.

Kontakt:
E-post: mottagningsenheten.nyanlanda@borlange.se
Telefon: 0243-74858

Om du kan tänka dig att bli familjehem och ta emot ensamkommande barn, läs mer här: Familjehem

Det finns andra sätt att hjälpa till på. Sök gärna upp en frivillig hjälporganisation för att se vilket behov som finns just nu.

Ja. På grund av väntade flyktingströmmar från Ukraina söker tolkförmedlingen i Borlänge kommun fler tolkar som kan ukrainska. För dig som inte jobbat som tolk tidigare anordnas en snabbkurs på distans. Läs mer och anmäl dig på tolkförmedlingens sida på borlange.se:

Tolkförmedlingen

Kontakta servicecenter på telefon: 0243 - 740 00, så kommer de att guida dig rätt beroende på vad ni behöver hjälp med.

På webbplatsen krisinformation.se finns information om hur du kan hantera oro, hos dig eller hos barn i din närhet, samt vart du kan vända dig för att få stöd.

Kriget i Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (krisinformation.se)

Stöd vid oro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (krisinformation.se)

Information till barn och länkar till vuxna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (krisinformation.se)

Hjälp till
Som privatperson kan du på olika sätt ge stöd till befolkningen i Ukraina, via hjälporganisationer eller olika privata alternativ. Tänk på att det kan vara klokt att välja hjälporganisationer som kontrolleras så att pengarna går till det ändamål som utlovas. Dessa organisationer har så kallade "90-konton".

Hitta organisationer med 90-konton via Svensk insamlingskontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var källkritisk

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.

Källkritik – krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var förberedd

Passa på att se över din hemberedskap, engagera dig och bidra till vår gemensamma säkerhet.

Vad kan jag som privatperson göra? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se)

Hemberedskap – så förbereder du dig (borlange.se)

I Borlänge är skyddsrummen spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus, skolor och industrifastigheter.

Hitta ditt närmaste skyddsrum – msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.