Borlänge kommuns logotyp

Dammbrott

Risken för att en damm ska brista är mycket liten men om en damm skulle gå sönder kan stora områden översvämmas.

Dalälven är en av de stora kraftverksälvarna i landet. För att kunna producera el måste man kunna reglera vattnet med dammanläggningar. I Dalälven finns ungefär 15 större dammar. Risken för att en damm ska brista och orsaka översvämning är mycket liten, men om en större damm skulle gå sönder kan stora områden längs älven svämma över.

Vad händer vid ett dammbrott?

Vid ett dammbrott kommer inte någon flodvåg att skölja över länet, det handlar istället om en höjning av vattenytan. Snabbast stiger vattnet närmast efter dammen.
Om Trängslet-dammen i Älvdalens kommun skulle brista tar det ungefär 17 timmar innan vattnet når Torsång.

Om dammen i Mockfjärd brister når vattnet Torsång betydligt snabbare men vattennivån blir inte lika hög. Vill du se hur området där du bor kan påverkas om en damm skulle gå sönder kan du titta närmare på Länsstyrelsen Dalarnas karta.

Länsstyrelsen Dalarnas karttjänst som visar högsta vattennivån vid ett dammbrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om översvämning och höga vattenflöden

Om dammhaverier på Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges nationella informationsnummer 113 13

113 13 är ett telefonnummer som allmänheten kan ringa om man vill ha information om kriser, till exempel energikriser, större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. Det går även att ringa om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand.