Borlänge kommuns logotyp

Var extra uppmärksam på riskgrupper om det blir värmebölja. Våga bry dig genom att knacka på hos grannen eller ringa ett extra samtal.

Värmebölja

Många uppskattar sommarens sol och värme men värmeböljor kan också påverka hälsan negativt och ha andra följder för samhället. Här hittar du några råd om vad du kan tänka på vid höga temperaturer och långvarig värme.

Vid långvarig värme över 26 grader ökar risken för värmeslag och uttorkning. Äldre, barn och personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar är särskilt utsatta vid hög värme. Så även om du själv njuter av värmen bör du vara extra uppmärksam på personer i din omgivning som kan vara särskilt utsatta.

Intensiv värme kan också få andra konsekvenser för samhället, till exempel ökad belastning på elförsörjningen, transportstörningar samt ökad risk för skogsbränder.

Råd vid värmeböljor

Ta del av några enkla råd om hur du kan förebygga negativa hälsoeffekter vid en värmebölja:

Hälsoråd vid värmebölja

Din beredskap för värmebölja

Rådgör med läkare

Personer som lider av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar som kol, astma eller andra kroniska lungproblem är särskilt känsliga för hög värme. Risken för akuta hjärt- och lungbesvär liksom stroke ökar. Lider man av hjärtbesvär är det viktigt att rådgöra med sin läkare om hur man ska bete sig under en värmebölja. Det kan finnas restriktioner på hur mycket vätska man får inta.

Svettas du mycket utan att tillföra tillräckligt med vätska kan du drabbas av värmeutmattning. Det kan i sin tur utvecklas till värmeslag som kan vara livshotande om man inte får vård.

Äldre dricker ofta för lite

Äldre människor dricker ofta för lite även i vanliga fall. När värmen stiger och det inte finns någon möjlighet till svalka är risken därför stor för uttorkning. Dessutom är det en grupp som ofta medicinerar mot någon sjukdom. Vätskedrivande medicin kan göra kroppen känsligare för höga temperaturer. Många äldre bor också ensamma. Då är det viktigt att du som anhörig eller exempelvis hemtjänstpersonal är uppmärksam.

Nyfödda barn är känsliga

Nyfödda är en annan riskgrupp som är känslig för värme. Därför är det viktigt att se till att barnet inte blir för varmt. Låt det exempelvis få sova i det svalaste rummet i bostaden. Amma, ge ersättning eller vatten lite oftare än vanligt. Täck inte barnvagnen med tjocka tyger.

Tecken på värmeutmattning:

  • Trötthet
  • Irritation
  • Huvudvärk
  • Yrsel
  • Varningstecken på värmeslag:
  • Rödflammig hy
  • Snabb puls
  • Kraftigt förhöjd kroppstemperatur

Ovanstående är reaktioner som du bör vara vaksam på. Var extra uppmärksam på barn och äldre i din omgivning. I vissa fall kan det vara nödvändigt att uppsöka läkare.

När det blir för varmt - råd vid värmeböljor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om höga temperaturer på Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.