Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Vatten

Vi behöver minst tre-fem liter vatten per person och dag.

Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Tappa upp dricksvatten

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha reservdricksvatten förberett och uppfyllt i förväg till dig, din familj och till husdjur.

Vatten kan tappas upp på dunkar, hinkar och i flaskor. Badkaret fungerar också. Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början, men se till att förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Ett annat smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att själv hämta vatten i egna dunkar. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt.

Koka förorenat vatten

Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena ditt eget vatten. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning. I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

• Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Tips att ha hemma:

• Dunkar, gärna med tappkran

• Flaskor

• Hinkar med lock

• PET-flaskor

• Mineralvatten

• Kokmöjlighet. 

Checklista i pdf/för utskrift

Hemberedskap: vatten

Så gör du en krislåda

Planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn.

Mat

Vid en kris måste vi tänka annorlunda.

Sidan senast uppdaterad