Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Trafikantveckan

Idag sker 70 procent av persontransporterna i Borlänge med bil. Hälften av resorna är kortare än fem kilometer. Genom att gå, cykla eller åka buss gör vi skillnad. Variera dina resor för klimatet, luften och hälsans skull.

För klimatet, luftens och hälsans skull.

Forskarna är överens, det spelar roll hur vi tar oss fram. Transporterna påverkar klimatet, luften, djur, natur och hälsa. Att resa tillsammans eller att cykla är snällt både mot miljön och plånboken. 

Trafikantveckan 2019

Europeiska Trafikantveckan är en årlig kampanj 16–22 september, för att berätta och uppmuntra till mer hållbara och smarta resor och transporter.

Prova att elcykla

Prova olika elcyklar fredag den 20 september på Jussi Björlings torg klockan 14.00–18.00. 
Arrangörer: Borlänge kommun och Borlänge Energi AB.

Några sätt att ta dig fram klimatsmart!

1. Din resa påverkar mer än matens

Visste du att det faktiskt spelar större roll hur du själv tar dig till och från affären än hur långt varorna färdats? Din bilresa till affären kan till exempel vara en större miljöbov än din favoritmat från andra sidan jordklotet. Försök handla utan bilen så ofta du kan.

Om du är beroende av bilen för dina matinköp, så passa på att handla när du ändå är ute och far. På väg från jobbet eller träningen, eller innan du kommer fram till sommarstugan. Ta grovsoporna till tippen och handla samtidigt. Det är de korta bilresorna som släpper ut mest, så känn dig nöjd om du lyckas lura bort några stycken i veckan. Det är ett bra första steg.

2. Ta dig klimatsmart till jobbet

Både klimatet och din kropp älskar när du lämnar bilen hemma. Har du för långt eller dåliga duschmöjligheter på jobbet är kanske elcykel något för dig? Låt motorn jobba i uppförsbackarna och cykla till jobbet i dina vanliga kläder.
Låna en elcykel

Tåg, buss eller promenad är förstås också toppenalternativ. Är du tvungen att ta bilen är samåkning, bilpool och miljöbil bra alternativ.
Läs mer om bilpool i Borlänge

3. Skjutsa barnen till skolan

Om det är för långt att gå eller cykla med barnen till skolan finns det några miljövänligare alternativ.

Samåka

Kanske finns det någon klasskompis i krokarna med föräldrar som vill turas om att köra till skolan? Kul med skjutskompis samtidigt som mammorna och papporna spar in restid, kan andas lite lugnare och kanske rentav kan hämta lite tidigare någon dag?

Skolskjuts

Om ditt barn har långt till skolan kan ni ha rätt till skolskjuts. Det är bättre för klimatet om ditt barn kan åka tillsammans med andra som ändå ska samma väg.
Läs mer om skolskjuts i Borlänge.

 

Källa: Naturskyddsföreningens Gröna guide, att ta sig fram klimatsmart.

Cykla i Borlänge

Borlänge är en fantastisk cykelstad med många fina cykelvägar som gör det lätt att upptäcka staden på två hjul. 

Behöver du mer luft i däcken?

Det finns cykelpumpar på rececentrums norra sida (mot Trafikverket) och utanför turistbyrån på Stationsgatan.

Cykelgarage

I cykelgaraget vid Borlänge centrum är din cykel skyddad från väder och vind. Du kan hyra plats i garaget per dygn, månad eller år.
Intresserad av att hyra plats? Vänd dig till Borlänge Energis kundservice på Nygårdsvägen 9 om du är intresserad av att hyra en plats. Öppettider måndag-fredag 07.30-16.00.

Cykelvägar

I kommunen finns det fyra cykelstråk som sammanbinder staden. Tre av stråken har centrum som nav och den fjärde har Framtidsdalen som målpunkt på stråkets mitt. Stråken är markerade i färgerna blått, rött, grönt och gult och kompletteras även med helt mörkblå skyltar som anger länkar mellan stråken.
Se karta över cykelstråken.

Med en elcykel kan du cykla längre sträckor även i motvind och i uppförsbackar. Det tar bara 5–10 minuter längre tid att cykla 5 kilometer jämfört med att köra bil.

Cykelgarage

Förvara din cykel tryggt och väderskyddat.

Bilpool

Res klimatsmart tillsammans! Biltrafiken står för en stor del av miljöbelastningen och klimatpåverkan.

Karta över elbilsladdplatser

Sidan senast uppdaterad