Fyrverkerier i Borlänge - det här gäller - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Fyrverkerier i Borlänge - det här gäller

Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, många är under 18 år. Hjälp oss hålla skadorna nere - låt inte barn använda fyrverkerier!

Visste du att det finns en åldersgräns för fyrverkerier? Barn och unga under 18 år får varken köpa eller använda fyrverkerier. Att sälja eller ge bort fyrverkerier till någon under 18 år är brottsligt och kan straffas med böter. 

I Borlänge kommun gäller följande: 

  • Du får inte skjuta fyrverkerier i centrum (centrum avgränsas av gatorna Siljansvägen, Tunagatan, Bygatan och Järnvägsdiket), om du inte har tillstånd av polisen.

  • Du får heller inte skjuta fyrverkerier vid Folkets park, Maximparkeringen, Soltorget, Kvarnforsplan, Jaxtorget, Domnarvets centrum, Forssa centrum, Åselby centrum, Kupolenområdet samt Domnarvsvallen, om du inte har tillstånd av polisen. 
  • Du får heller inte skjuta fyrverkerier nära äldreboenden, servicehem och sjukhus. Du måste befinna dig minst 250 meter från dessa byggnader för att få skjuta fyrverkerier.

Tillstånd av polismyndigheten krävs för att få använda pyrotekniska varor på övriga platser. Det är  tillåtet på övriga platser att utan tillstånd från polismyndigheten använda pyrotekniska varor från klockan 20.00 till 01.00 följande dag på nyårsafton, valborgsmässoafton och påskafton.

Visa hänsyn!

Det finns människor som inte gillar fyrverkerier och smällare. Personer med krigsupplevelser och äldre kan vara särskilt känsliga. Även djur far illa, särskilt i tätbebyggda områden. Fyrverkerier orsakar även ett stort antal bränder och andra skadegörelser. 

Tipsa Polisen

Vi behöver din hjälp med tips om olovlig försäljning, langning och smällande av fyrverkerier. För att lämna ett tips, ring 114 14.