Borlänge kommuns logotyp

Konsten i Paradisparken

Borlänge har fått stöd med att utveckla och förbättra den offentliga konsten.

Projektet ingår i Statens konstråds satsning "Första gången steget vidare" år 2019- 2020. Målet var att formulera en konstpolicy och ta fram rutiner för arbetet med offentlig konst samt hur finansieringen ska hanteras. Satsningen innebar också att kommunen fick hjälp att realisera ett konstprojekt. I det här fallet blev resultatet Draperad Poesi och Poesi Impuls.

Mer information om Första gången steget vidare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utekök "Gul"

Konstnär: Lina Sofia Lundin

”Gul” kom till efter Statens konstråds projekt Konst händer på Tjärnaängar. Lina Sofia Lundin arbetar med att växtfärga tyger. I parken gestaltas det av ett utekök, där tanken är att du ska kunna växtfärga. Men givetvis går det också bra att laga mat här. Vatten, eluttag och grillplats finns till hands.

Konststråket - Draperad poesi

Konstnär: Roland Persson

Konstverket består av 13 skulpturer längs med gång- och cykelvägen mellan Högskolan och tunneln mot Sportfältet. Här har poeter från området bidragit med texter som delvis syns på konstverken. Här nedan finns en digital konstvandring där du kan ta del av verket och få veta mer om skulpturerna, konstnären och poemen.

Se bilder i bildspelet.

Här kan du göra en digital vandring längst konststråket.

Poesi Impuls - Ljusinstallation

Konstnär: Aleksandra Stratimirovic

Denna ljusinstallation kom på plats våren 2021. Det är ett verk där förbipasserande har fått bidra med korta strofer som stansats ur en plåt som sedan ljussatts. Ljuset varierar i färg när du passerar tunneln.

Lyssna: presentation om Aleksandra Stratimirovic

Foto: Robin Hayes