Borlänge kommuns logotyp

Häng på - Ut i Borlänge!

17-23 maj går ”Ut i Borlänge”, en friluftsvecka, av stapeln. Passa på att göra en rolig friluftsaktivitet med er klass eller skola denna vecka. Välj bland något av våra tips eller hitta på en egen friluftsaktivitet.

Kontakta oss om ni har frågor om aktiviteter, för att berätta vad ni planerar för veckan eller om ni behöver tips och råd om friluftsaktiviteter eller platser.

Epost: uti@borlange.se

Delta i klassutmaningen och vinn fina priser!

Hamburgare på grill.

Spela friluftsbingot och var med i utlottningen av:

- Fredagsmys vid lägerelden med klassen
- Friluftsdag med klassen
- Valfri friluftsutrustning till skolan (värde 3000 kr)

Bingobrickan är full med olika aktiviteter som kan utföras utomhus och klassen sätter kryss i rutorna för de aktiviteter som de utför. Fota klassens bingobricka och skicka till uti@borlange.se senast den 31 maj.

Bingobricka friluftsbingo Pdf, 64.5 kB.

Förslag på aktiviteter

Låna en vattenbiolog!

Som klass i årskurs 1-3 har ni möjlighet att boka kommunens vattenbiolog under 1-2 timmar. Kom till Tunaåstrand och håva vattenlevande djur och insekter med Daniel, eller låna med honom till ett vattendrag nära er skola och se vad ni hittar där. Möjlighet finns att också bjuda in Daniel till er skolgård om klassen inte har möjlighet att ta sig ut. Boka in en tid med Daniel i Outlook. Kalendern finns i Outlook under "Delade kalendrar", "Vattenbiolog". Först till kvarn gäller! Passar årskurs f-3.

Gå naturslingan med roliga uppdrag runt Tjärnasjön.

Slingan är cirka 500 meter lång och startar vid entrén till Tjärnasjön. Kan göras när som helst under veckan. Har ni inte möjlighet att ta er till skogen? Gör naturslingan i närheten av skolan. Passar årkurs f-3.

Naturslingan Pdf, 3.6 MB.

Spela artbingo på skolgården eller i er närskog

Passar årskurs f-6

Artbingo medelsvår Pdf, 1.6 MB.

Artbingo svår Pdf, 2.5 MB.

Ut och grilla korv!

Mat smakar bäst utomhus! Besök närmsta eldstad eller en där ni inte varit förr, bra grillplatser även för rullstol hittar ni på naturkartan.se/borlange. Välj kategori eldplatser. Passar årskurs f-9.

Hälsa på kommunens kor i Vassjön

Spana in de sötaste kalvarna som fötts under våren. Vid fågeltornet kan man sitta och fika, och spana på fåglar i våtmarken. Glöm inte kikaren! Mer information och karta finns på naturkartan.se/borlange. Passar årskurs 1-9.

Trolläventyr på Sagostigen i Islingbyholen

På Islingbyholen har vi märkt att det finns bra miljöer för troll. Hjälp oss att få fler troll att hitta till sagostigen. Tillverka era egna stentroll på skolan och ta med till Islingbyholen. Passar årskurs f-6.

Gör egna stentroll till sagostigen Pdf, 546.7 kB.

Besök pollinationsträdgården i Paradisparken

Lär dig mer om Borlänges bin! Informationsmaterial finns på platsen. Intill finns Borlänges nyaste och roligaste lekplats, passa på att kolla in den! Passar årskurs 1-6.

Information om Paradisparken Länk till annan webbplats.

Besök ett naturreservat!

I Borlänge har vi 20 naturreservat. Har ni besökt något av dem? Passa på att göra en utflykt i något av våra reservat. På naturkartan.se/borlange hittar ni information om alla naturreservat i kommunen. Passar årskurs f-9.

Softa i skogen

Visst är det skönt att bara ta det lugnt ibland? Slå sig ner i mossan och titta på molnen och träden ovanför. Lyssna på ljuden i skogen. Vilka fåglar hör ni? En skoldag kan vara stressig på många sätt och skogen är perfekta platsen för avkoppling och vila. Ta med liggunderlag eller filt och bege er ut i närmaste skog! Passar årskurs f-9.

Upplev det stora örnäventyret

Lek, lär, bygg och umgås ute i naturen! Underlag för äventyret är framtaget av Håll Sverige rent och utgår från allemansrätten. Passar årskurs 3-6.

Örnäventyret Pdf, 6.8 MB.

Paddla kanot i Tunåan

Passa på att låna kanoter och paddla med klassen längs magiska Tunaån. Kanoterna finns vid Tyllsnäs camping. Mer information om hur du bokar kommer inom kort!  Passar årskurs 4-9.

Vandra i Nygårdsravinen eller längs Tunaåleden

Upptäck en lummig lövskogsmiljö längs Lusbäcken, här kan du höra många fåglar på våren. Nygårdsravinen har en cirka 1 kilometer lång stig med spänger och broar. I Tunaåledens strövtåg kan ni se betesdjur och fåglar. Många insekter bor och flyger i ängsmarkerna. Leden går via Österby-Tyllsnäs-Fagersta i öppna betesmarker (ca 2 km) och vidare på småvägar i odlingslandskapet (ca 6 km). Kartor finns, annars syns vandringslederna även i appen Naturkartan. Passar årskurs 1-9

Cykla Bysjörundan

Passa på att besöka kommunens kor vid Vassjön och se äldre bebyggelse, fornlämningar och industrihistoria på färden. Det finns fyra iordningsställda rastplatser. Starten är vid Sjöbergskasernerna mittemot Kvarnsvedens skola och rundan skyltas därifrån med röda stolpar. I naturreservatet Sjöberget finns också en ny grillplats. Karta över sträckning syns i appen Naturkartan. Passar årskurs 4-9.

Skattjakt

Ordna en egen skattjakt i er närnatur. En karta med flera X som visar någpt intressant i naturen, kanske något oväntat och kanske en gömd skatt i form av fika till exempel! Passar årskurs 1-6.

Instruktion skattjakt Pdf, 520 kB.

Tipspromenad om allemansrätten i Älvravinerna

Hur mycket vet ni om allemansrätten? STF Borlänge familj arrangerar en digital quiz om allemansrätten som är tillgänglig under hela friluftsveckan. Vandringen runt Älvravinerna är cirka 4,5 kilometer lång med start och mål vid Älvhagen (nedanför Gammelgården). Quizen är tillgänglig under hela friluftsveckan 17 – 23 maj 2021. Passar årkurs 4-9.

Hitta ut!

Ny utmaning i Borlänges natur där du letar checkpoints med hjälp av en karta. Gå in på www.hittaut.se eller ladda ner Hitta ut-appen. Passar årskurs 4-9.

Skräpplockning

Gör en viktig insats för miljön och ha kul ute samtidigt. Hur mycket skräp kan ni hitta? Registrera er och beställ material på Håll Sverige Rent, www.hsr.se. Borlänge energi hjälper till att hämta skräpet. Passar årskurs 1-9.

Camping

Tälta med klassen. Att övernatta i naturen är verkligen en helhetsupplevelse. Bra platser att tälta på är exempelvis Bjusanstugan, Båtstasjön, Gyllfäbodarna och Spånsfäbodarna. Läs mer om platserna på Naturkartan. Passar årskurs 7-9.