Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Vassjödagen

Träffa kor och kalvar på Vassjödagen den 15 juni!

Vassjödagen har aktiviteter för barnfamiljer och Borlängebor som vill träffa kommunens Highland cattle-kor och kalvar. Under dagen finns också aktiviteter som tipspromenad, hoppborg och fågelskådning. 

I år firas också 25 års jubileum för skötseln av Highland cattle-korna i kommunens egen regi.

Vassjödagen

Tid: 10.00-14.00
Mat/fika: Lättare förtäring som korv, hamburgare och vegoalternativ finns att köpa till självkostnadspris.

Cykla eller gå

Det är begränsat med parkering, så ta gärna en promenad, cykla eller samåk ut till Vassjön.

Hitta hit (extern länk, öppnas i nytt fönster)

25 år i kommunens tjänst

Highland cattle-kor

Idag har vi 105 fina djur av Highland cattle. Djuren har betesmarker vid Vassjön, Häggenäs, Noraå bruk, Båtstad-Mellsta naturreservat, Sellänget, Gammelgården i Älvravinernas naturreservat, runt Prästtjärn och i Smäckens naturreservat. 

Det är många som drar nytta av korna. Bland annat gynnas arter i odlingslandskapen, våtmarker och naturbetesmarker av betesdriften. Vid Vassjön har förekomsten av änder, doppingar och vadare ökat. En del kärlväxter, dagfjärilar och groddjur har också visat gynnsam utveckling. 

​Skapar arbetstillfällen

Den dagliga skötseln utförs av personal från Arbetsmarknadsenheten. Omfattande avverkningar och röjningar har gjorts parallellt med stängeluppsättning och betesdrift. Verksamheten används som arbetsmarknadsåtgärd och för integrationssarbete i kommunen. 

Lokalproducerat kött till förskolor, skolor och äldreomsorg

Djurhållningen med tillhörande produktion av grovfoder är certifierad för ekologisk drift. Genom att ta det växtmaterial som finns på kommunala åker- och betesmarker ges lokalproducerat foder till boskapen. Djuren får inte antibiotika i förebyggande syfte och utfodras inte med tillväxthormoner eller GMO-foder. Den årliga produktion av slaktdjur uppgår till cirka 25-35 djur som levereras till kommunens kostservice.

Samarbete med landsbygd, närings- och föreningsliv

Verksamheten samarbetar med flera föreningar, som under sommaren har tillsyn  av djuren vid olika betesmarker. Kommunen har också kontakt med flera lantbrukare och nyttjar aktörer i djurhållningsnäringen, vilket håller jordbruksverksamheten på agendan i det kommunala arbetet.

Sidan senast uppdaterad