Borlänge kommun
Många föreningar har årsmöte under våren och ni har då möjlighet att göra en ansökan direkt efter årsmötet.
I e-tjänsten anger ni alla uppgifter och bifogar även de efterfrågade dokumenten.
Föreningsbidrag - ansökan - Borlänge kommun Länk till annan webbplats.
För att göra ansökan behöver man identifiera sig med mobilt Bank-ID
Har ni frågor eller behöver hjälp med ansökan kontaktar ni som vanligt Föreningskontoret på telefon 0243-74000 eller e-post kommun@borlange.se
Beslut tas som tidigare år i politiska nämnder under nov-dec 2025.
Öppet Hus Föreningsbidrag
Torsdag 10/4 kl 18.00-20.00 Öppet Hus med föreläsning av Anneli Östebrg "Strategiskt utvecklingsarbete i praktiken" i samverkan med RF-SISU (i samarbete med RF-SISU inriktning i första hand idrottsföreningar men alla föreningar välkomna) Plats meddelas senare
Torsdag 22/5 kl 14.00-15.00 Genomgång av ansökningsprocessen. Kl 15.00-17.00 Öppet Hus med möjlighet att få hjälp med ansökan. Plats meddelas senare
Vänliga hälsningar
Föreningsservice
För att få er ansökan behandlad ska följande bilagor lämnas: OBS att nedanstående handlingar kan lämnas in tidigare än ansökningsperioden.
Ansökan föreningsbidrag
Läs bifogade fil nedan om din förening uppfyller kommunens policy för att få föreningsbidrag.
Policy för föreningsbidrag Pdf, 403.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Policyn gäller från 1/7 2023, i samband med det kommer det vara möjligt att ansöka om föreningsbidrag för år 2024. Alltså kommer den nya policyn inte påverka föreningsbidrag som utbetalas 2023.
Föreningen ska ha sin huvudsakliga verksamhet i Borlänge kommun. Föreningens verksamhet ska i huvudsak riktas till Borlängeborna. För föreningar som driver verksamhet i mer än en kommun kan det bli aktuellt att söka föreningsbidrag från fler kommuner. Det finns alltså en möjlighet för en förening att få föreningsbidrag för den del som bedrivs i Borlänge från Borlänge kommun.
De aktiviteter föreningen gör ska inte ha ett politiskt syfte.
De aktiviteter föreningen gör ska inte ha ett religiöst syfte.
T.ex. körsång i en kyrka är dock okej – då syftet är körsång.
Beloppet 4000 kr är grundat på en uppskattning på hur stort bidrag man i Borlänge behöver för att driva sin basala föreningsverksamhet.
Aktiviteter är sådant som föreningen har för sina medlemmar eller för publik så som träningar, matcher repretitioner, bemanning av mötesplatser eller liknande. Exempelvis styrelsemöten räknas inte som en aktivitet.
Nej, redan subventionerade hyror kan man inte få lokalbidrag för. T.ex. om man hyr en lokal genom föreningskontoret, då är den kostnaden redan subventionerad. Eller om föreningens lokal på annat vis är subventionerad av Borlänge kommun.
Nej, lokalbidraget kan sådana föreningar få för lokal som behövs för föreningens bidragsberättigade aktiviteter på grund av att det t.ex. finns platsbundet material som är nödvändigt för verksamheten. Har man behov av möteslokal finns möjligheten att boka en lokal till subventionerad hyra via föreningskontoret.
En lokal som ofta är tom ges ett lägre bidrag. En lokal som används mer ges ett högre bidrag. Om en förening som har en lokal själv inte nyttjar den så mycket kan lokalen hyras ut till andra bidragsberättigade föreningar i Borlänge. Föreningar som hyr lokalen i första hand får då tillgodoräkna sig också den andra föreningens tid i beläggningsgraden.
Styrelsen har alltid det yttersta ansvaret. Om oegentligheter (fusk/bedrägeri) framkommer så ska kommunen kunna kräva tillbaka utbetalt föreningsbidrag. Den som sköter sin förening på ett korrekt sätt behöver inte känna oro för detta.