Borlänge kommuns logotyp
en sjö i skogen. foto

Friluftsliv och rekreationsområden

Borlänge är den naturnära kommunen där invånarna har goda möjligheter att ta del av ett rikt friluftsliv, året runt. Borlänges läge i landet skapar en variationsrik natur som bjuder på fina naturupplevelser och möjligheter till friluftsliv. Avkoppling och återhämtning eller aktivitet och adrenalin. Oavsett om du gillar att vandra, fiska, paddla, cykla eller plocka svamp finns möjligheterna runt hörnet.

I Borlänge finns flera unika friluftsdestinationer. Till Runn kommer varje vinter mängder av skridskoåkare för att skrinna fram på de plogade banorna mellan Falun och Borlänge. Sommartid fylls sjön av båtliv, bad och paddlare. Gyllbergen är Borlänges vildmarksparadis bara 20 minuter från centrum. Här kan du vandra i ett väglöst landskap eller skida på milslånga skidspår över frusna myrar. Vintertid är Romme Alpin en viktig destination för skidåkare i Mellansverige, medan de tätortsnära naturreservaten nyttjas året runt av Borlängeborna. För lek, motion och avkoppling.

Naturkartan

Hitta till Borlänges smultronställen med appen Naturkartan.

Naturkartan finns som både webbsida och app till smarta telefoner och är en guide till Borlänges natur med information om naturreservat, vandringsleder och utsiktsplatser.

Naturkartan är kostnadsfri och byggs på efter hand. Den är enkel att använda och det är lätt att se var man befinner sig i naturen och vad man kan upptäcka i närområdet. Flera naturreservat, vandringsleder och friluftsområden finns inlagda i appen.

Ladda ner appen för Naturkartan

Bakom Naturkartan står företaget OutdoorMap, som har utvecklat tjänsten i samarbete med Lantmäteriet, Naturvårdsverket och några av landets främsta friluftskommuner och länsstyrelser.

Appen finns både för Android- och Iphone-telefoner:

Iphone/App Store Länk till annan webbplats.

Android/Google Play Länk till annan webbplats.

Webbsidan för Naturkartan Länk till annan webbplats.

Friluftsprogram Borlänge kommun

Nu är Friluftsprogrammet antaget, programmet ska visa vägen för hur Borlänge kommun ska jobba med friluftsfrågor.

Programmet innehåller mål och strategier för kommunens friluftsarbete. Till varje strategi finns några exempel på utvecklingsområden som kan bidra till att nå målet. Syftet med friluftsprogrammet är att tydliggöra kommunens mål och ambitioner med friluftsarbetet. Det ska fungera som ett planeringsstöd för alla som arbetar med friluftsfrågor inom kommunen.

Med friluftsprogrammet vill vi säkerställa att friluftslivet i Borlänge är till för alla, både för de som har höga trösklar för att ta sig ut i naturen, och de som redan är frälsta. Att satsa på friluftsliv bidrar till effekter på flera samhällsmål.

I uppdraget ingick även en kartläggning av viktiga områden för friluftsliv inom kommunen. Resultatet redovisas i en separat rapport och objektskatalog och ska fungera som ett levande planeringsunderlag. En kortversion av programmet har även tagits fram och trycks i ett mindre antal exemplar.

För vidare arbete med programmets intentioner kommer en aktivitetsplan gemensamt arbetas fram av en tvärsektoriell arbetsgrupp från de verksamheter som är berörda av friluftsfrågorna.