Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Visit Dalarna, Turistbyrån
0771-62 62 62
Sveagatan 1, 784 33 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Friluftsliv och rekreationsområden

Borlänge erbjuder goda möjligheter till friluftsliv och motion. Här kan du läsa om motionsspår, vandringsleder, naturområden och mycket annat.

Bysjörundan

Bysjörundan är en vandringsled som ligger i Kvarnsveden 4 km norr om Borlänge centrum.

Gyllbergen

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig många längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden och, om du har tur, lösspår i snön.

Vid Gylle fäbod står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergens högsta höjder, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 km preparerade leder. Även sommartid är Gyllbergen värt ett besök. En speciell sevärdighet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget. 

På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Eftersom nederbörden är stor i Gyllbergen finns det gott om myrar där arter som trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Vid Gylle fäbod, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området.

Tjärnaberget-Gyllbergen

I Borlänge finns två stora naturområden med märkta leder. Det ena området sträcker sig från Tjärnaberget och västerut, det andra är Gyllbergsområdet. Förbindelse mellan dessa områden finns genom en vinterled. Tjärnaberget och bergen västerut genomkorsas av skid- och vandringsleder. Många av de gamla fäbodställena kan nås via dessa leder. Lämpliga utgångsplatser till spår och leder är Paradisbacken och Hyttbro. En raststuga som är öppen året runt finns vid Bjusan. Via Tjärnaberget kan man nå Gyllbergen, ca 25 km bort.

Sidan senast uppdaterad