Borlänge kommuns logotyp

Runn Runt

Cykla i de natursköna trakterna kring sjön Runn mellan Falun och Borlänge. Leden går mestadels på asfalt, med inslag av grusväg. Längs leden finns ett fint utbud av trevliga restauranger och caféer och du kan svalka dig på någon av de många populära ­badplatserna som passeras.

Längd: 50–70 km
Svårighetsgrad: Lättcyklad led i flack terräng
Underlag: Mest asfalt, med vissa delar grusväg. Leden går på olika vägtyper som cykelbana, cykelfält och på vägar med ­blandtrafik.
Tid: Heldagstur

Längs vägen finns fyra platser extra värda ett stopp. Här finns informationstavlor som berättar om både leden och platsen du befinner dig på. Dessutom finns en karta som visar avstånden mellan de olika stoppen. På informationstavlorna finns också utmärkt var du kan bada samt var det finns rastplatser och toalettmöjligheter.

Ornässtugan

Ornässtugan byggdes omkring 1504 och är känt för att ha härbärgerat den blivande kungen, Gustav Vasa. Det sägs att kungen flydde undan danskarna genom dasset på loftets baksida. Stanna gärna till för en ­guidad visning. Här finns även en presentbutik och ett café.

Torsång

Ett populärt utflyktsmål dit många tar sig för att kolla in båtlivet. Gör ett besök vid Torsångs hembygdsgård och titta in i den medeltida stenkyrkan. Här finns också bland annat ett motormuseum och ett anrikt café som är känt för sin smörgås ”hästräka”.

Vika

Byn Vika är platsen där den gamla öppna jordbruksbygden möter de stora Dalaskogarna. Vika kyrka är känd för sina fantastiska kalkmålningar från 1550-talet och dess samling av medeltida träskulpturer. Här finns också Kyrkbytjärn, en av Faluns viktigaste fågelsjöar, liksom Kungsladan, platsen där Gustav Vasa sägs ha gömt sig från danskarna.

Stabergs Bergsmansgård

I Kniva utanför Falun finns Stabergs Bergsmansgård med sin pampiga barockträdgård som restaurerats tillbaka till sitt 1700-tals utseende. Den före detta ladugården hyser numera trädgårdscafé och restaurang. ­Väster om Staberg ner mot Knivaån, ligger flera slagghögar och rester av rostanläggningar, som är typiska för Bergslagens landskap.

Runn Runt hos Visit Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.