Friluftsområden
I Borlänge finns många fina friluftsområden, här nedan kan du läsa om några av de mest besökta.
Gyllbergen
Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig både vandrare och längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden.
Vid Gyllfäbodarna står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergens högsta höjder, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 km preparerade leder. Även sommartid är Gyllbergen väl värt ett besök. Här finns flera mil uppmärkta vandringsleder för både kortare dagsturer och längre turer med övernattning. En speciell sevärdighet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget.
På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Eftersom nederbörden är stor i Gyllbergen finns det gott om myrar där arter som trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.
För både vandring och skidåkning är Gyllfäbodarna en bra utgångspunkt. Här finns stor parkering, toalett och värmestuga. Vid Gyllfäbodarna, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området. Under vintern kör kommunen ut ved till stugorna och grillplatserna, men under sommaren händer det att veden tar slut på grund av högt besökstryck. Det är viktigt att ha med sig i beräkningarna inför en tur i området. Det finns ett antal källor i Gyllbergsområdet där man kan fylla på vatten. Det kan vara bra att filtrera vattnet alternativt koka det för att vara på den säkra sidan.
Tjärnaberget
Tjärnaberget och bergen västerut genomkorsas av skid- och vandringsleder. Många av de gamla fäbodställena kan nås via dessa leder. Vid Ollesbodarna och Halla fäbod finns rastplatser som ska rustas upp inom de närmsta åren. Lämpliga utgångsplatser till spår och leder är Paradisbacken och Hyttbro. En raststuga som är öppen året runt finns vid Bjusan.
Kvalitet på ledmarkeringarna i området varierar kraftigt, här behöver du ha karta eller kännedom om området för att vara säker på att hitta rätt
Bergebo
I området finns det många fina stigar och elljusspår för både promenader och löpning. Vintertid finns det preparerade skidspår. Domnarvets GoIF ansvarar för motionscentralen i Bergebo. Terrängtyp: Kuperad stenbunden skogsmark. Motionsspår med varierande svårighetsgrad i längder från 1,5 km - 15 km. Eljusspår 6 km. Motionscentral med dusch, bastu och cafeteria.