Borlänge kommuns logotyp

Paradisparken

Välkommen till Paradisparken!

Paradisparken är en park som innehåller lite av allt. Lek, aktivitet, träning, odling, trädgård, insektsparadis, konst och mycket mer. Så välkommen hit med kompisar, skolan, förskolan, laget eller familjen - här finns något för alla!

Ordningsregler i parken

Tillsammans hjälps vi åt att ha trevligt i parken! Här följer några påminnelser om saker att tänka på:

  • Tänk på att parken är till för alla - ta hand om varandra och låt alla få plats.
  • Visa hänsyn till grannarna - det ska vara tyst klockan 22-07.
  • Hjälp till att hålla parken fin - lägg skräp i papperskorgarna och påminn gärna andra om att göra detsamma.
  • Var rädd om parken - det är en självklarhet att inte klottra och förstöra saker.
  • Låt växterna leva - bryt inte av grenar och spring inte i planteringarna.

Paradisparken har mycket att bjuda på som lockar till rörelse. Vågar man påstå att det finns aktiviteter och platser som passar alla mellan 0-100 år?

Lekplats

Paradisparkens stora lekplats har ett rymdtema och medan du leker kan du lära dig om de olika planeterna i solsystemet. Här finns bland annat repgunga, balansbana, stort klätternät, studsmattor, rutschkanor, karuseller och lek för de minsta. Vet du förresten om att det gömmer sig en drake här?

Bollsport

I Paradisparken finns många små bollplaner där du kan spela fotboll, basket, innebandy, beachvolley och pingis. Kom bara ihåg att du måste ta med dig egna bollar, klubbor och racket.

Övriga aktiviteter

Utöver lekplatsen och de många planerna för bollsport finns det mycket annat att aktivera sig med i parken.

Gym (styrka)

I parken finns ett utegym där du verkligen får utmana din styrka. Exempel på utrustning är skivstänger, pull up-stänger och dipsställning.

Gym (kondition och balans)

Intill odlingslotterna finns ett litet lättare gym där du kan träna både balans, kondition och styrka med lättare belastning.

Boule

En boulebana finns nära Skogsvägen intill odlingslotterna.

Skate

I parken finns några små betonghinder som är roliga såväl för nybörjaren som för den mer erfarna på skateboard. Kickbike och trickcykel funkar också.

Cykel

Över och runt kullarna i parken finns en liten cykelbana med gupp och balansbom.

Scen

På en stor gräsyta i parken finns en scen och sittgradänger.

Pulka

De stora kullarna som omger gräsytan vid scenen passar utmärkt för pulkaåkning när det finns tillräckligt med snö på vintern.

Sittplatser

När du behöver vila finns det gott om möjligheter att slå dig ner på soffor, sköna solbänkar eller vid bord. Några platser finns under tak om du behöver sol- eller regnskydd. Vid taket finns eluttag så du kan ladda din telefon.

Vatten- och grillplats

Behöver du släcka törsten finns det sommartid dricksvatten i kranen vid uteköket. Där finns även en liten grillplats.

Längs trädgårdsstråket kan du lära dig mer om hur du utformar din trädgård och om biologisk mångfald.

Det finns mycket information om olika växter med speciellt fokus på klätterväxter och marktäckande perenner. Rolig kuriosa och en tipspromenad bjuds det också på.

Klicka på dokumentet nedan så får du ta del av all information som finns på tavlorna längs stråket.

Informationstavlor.pdf Pdf, 4.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Rikt utbud av växter

Inte bara längs trädgårdsstråket utan även runt om i parken finns många olika trädarter, buskar, klätterväxter och perenner.

I Paradisparken finns ca 170 odlingslotter som är till för dig som vill testa att odla i liten skala. Lotterna är gratis och upplåtes dynamiskt utan avtal. Det är fortsatt viktigt att förhålla sig till vissa regler för att odlingen ska fungera och tillföra mervärden på platsen. Reglerna som gäller finns skyltade på plats.

Du som är intresserad kan läsa mer om stadsodling och odlingslotter Öppnas i nytt fönster. i Borlänge.

I en del av parken har det anlagts en trädgård speciellt för de pollinerande insekterna, exempelvis bin.

Det finns blommande växter för insekterna att äta och olika sorters bon. Bland annat finns här ett jättestort insektshotell som skolelever har hjälpt till att fylla med material. Men det finns förstås också plats för människor att sitta, njuta av växter och lära sig mer om dessa viktiga insekter och deras funktion och vad vi kan göra för att hjälpa dem.

Borlänge har fått stöd med att utveckla och förbättra den offentliga konsten. Projektet ingår i Statens konstråds satsning "Första gången steget vidare" år 2019- 2020. Målet var att formulera en konstpolicy och ta fram rutiner för arbetet med offentlig konst samt hur finansieringen ska hanteras. Satsningen innebar också att kommunen fick hjälp att realisera ett konstprojekt. I det här fallet blev resultatet Draperad Poesi och Poesi Impuls.

Mer information om projektet Första gången steget vidare (statenskonstrad.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utekök "Gul"

Konstnär: Lina Sofia Lundin

”Gul” kom till efter Statens konstråds projekt Konst händer på Tjärnaängar. Lina Sofia Lundin arbetar med att växtfärga tyger. I parken gestaltas det av ett utekök, där tanken är att du ska kunna växtfärga. Men givetvis går det också bra att laga mat här. Vatten, eluttag och grillplats finns till hands.

Konststråket - Draperad poesi

Konstnär: Roland Persson

Konstverket består av 13 skulpturer längs med gång- och cykelvägen mellan Högskolan och tunneln mot Sportfältet. Här har poeter från området bidragit med texter som delvis syns på konstverken. Här nedan finns en digital konstvandring där du kan ta del av verket och få veta mer om skulpturerna, konstnären och poemen.

Se bilder i bildspelet.

Här kan du göra en digital vandring längst konststråket.

Poesi Impuls - Ljusinstallation

Konstnär: Aleksandra Stratimirovic

Denna ljusinstallation kom på plats våren 2021. Det är ett verk där förbipasserande har fått bidra med korta strofer som stansats ur en plåt som sedan ljussatts. Ljuset varierar i färg när du passerar tunneln.

Lyssna: presentation om Aleksandra Stratimirovic

Foto: Robin Hayes

Hitta hit

Paradisparken ligger mellan Tjärna ängar och Paradiset, mitt emellan Kornstigen och Skogsvägen. Det är gångavstånd från Maserhallens parkering. Några parkeringsplatser finns längs Skogsvägen och vid Kornstigens vändplan. Busshållplats finns längs Paradisvägen och i parken finns det gott om cykelställ.