Borlänge kommuns logotyp

Vandringsleder

I Borlänge finns ett stort antal vandringsleder. En del av dem sköts av föreningar och en del av kommunen.

Här kan du läsa om några av vandringslederna, för mer information och fler leder besök webbplatsen Naturkartan.se/borlange.

Vandringsleder i Borlange, hos Naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bysjörundan

Bysjörundan är en populär, 11 kilometer lång, vandringsled i norra Borlänge som passerar Kvarnsveden och Sör Amsberg. Den går även att cykla, och då skiljer sig cykelleden från vandringsleden vid en punkt. Cykelleden går via Övermora By, medan vandringsleden tar vägen genom Sjöbergets naturreservat.

Längs leden finns informationstavlor och flera rastplatser. Leden startar vid Sjöberget nära rondellen vid Kvarnsvedens pappersbruk och är markerad med röda stolpar med vita kryss. Lämplig startplats är vid Bysjökasernerna, mitt emot Kvarnsvedens skola, alternativt vid fågeltornet i Vassjön.

Tunaåleden

Vacker vandringsled genom raviner och odlingslandskap mellan Österby-Tyllsnäs-Fagersta. Den omväxlande leden följer Tunaån genom raviner och betesmarker. Stigen längs ån är 2 km lång och kantas av informationsskyltar och några rastplatser. Den som vill ta en rundtur följer småvägarna via Fagersta. Rundturen genom det böljande odlingslandskapet är 6 km lång. Det är dåligt med parkeringar i anslutning till leden. Om du kommer med bil är det lämpligast att börja leden vid iläggningsplatsen i Färjegårdarna.

Sagostigen i Islingby

Sagostigen är ett promenadvänligt utflyktsmål för barnfamiljer och naturintresserade. Aron Landahl har gjort illustrationerna utmed stigen som är 1 kilometer lång och slingrar sig fram i omväxlande natur. I början av stigen finns en grillplats med sittbänkar. Här tillhandahåller kommunen ved, men ibland tar den slut så för att vara på den säkra sidan ta med egen. En mindre parkering finns vid entrén vid Holgatan (bakom Bilmetro).

Leder i Gyllbergen

I Gyllbergen finns härliga vandringsleder genom vildmark med milsvida berg, skogar, myrar och sjöar. De flesta lederna utgår från Gyllfäbodarna där stor parkering, dass och värmestuga finns.

Gyllbergen ett kommunalt naturreservat

Gyllbergen och dess leder, hos Länsstyrelsen i Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skidspår i Gyllbergen, hos Skidspar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Leder på Tjärnaberget

På Tjärnaberget finns ett stort antal stigar och leder som tar dig förbi gamla fäbodar och naturreservat. En bra utgångspunkt är Plättbacken, där finns parkering. Kvalitet på ledmarkeringarna i området varierar kraftigt, här behöver du ha karta eller kännedom om området för att vara säker på att hitta rätt.

  • Ingen giltig användare vald.