Borlänge kommun

Kultur

Kultur är en grundsten i Borlänge och finns närvarande i vardagen genom musik, konst, teater, film och museer. Kulturenheten ansvarar för att förvalta och utveckla kulturen i kommunen och hela samhällsbyggnadssektorn arbetar med kultur på ett eller annat vis.

Att Borlänge är en kulturstad och en musikstad är allmänt känt. Världstenoren Jussi Björling, diktaren Johan Olof Wallin och artister som t.ex. Mando Diao, Miss Li, Gustaf & Viktor Norén är bara några av kulturskaparna som kommer från staden. Den kommunala musikskolan är en av de största i landet och estetgymnasiet Rytmus samt folkhögskolan Brunnsvik Creative Music utbildar musikintresserade människor dagligen. Musiktraditionen är milt sagt stark i bygden. På Maximteatern och i Forum Kvarnsveden kan du uppleva teater och revy och på Cozmoz Arena finns länets coolaste livearena. Staden är dessutom full av offentlig konst.

Biblioteket är en viktig och öppen mötesplats mitt i centrum och erbjuder vid sidan om en ständigt uppdaterad katalog även en aktiv programverksamhet med föreläsningar, författarbesök och konserter.