Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Kultur

Kulturen är en grundsten i Borlänge och finns närvarande i vardagen genom musik, konst, teater, film och museer. Kulturenheten ansvarar för att förvalta och utveckla kulturen i kommunen.

Att Borlänge är en kulturstad är allmänt känt. Världstenoren Jussi Björling, diktaren Johan Olof Wallin och världsbandet Mando Diao är bara några av kulturskaparna som kommer från staden. Musiktraditionen är stark i bygden, på Maximteatern kan du uppleva teater och revy och staden är full av offentlig konst.

Biblioteket är en viktig och öppen mötesplats mitt i centrum och erbjuder vid sidan om en ständigt uppdaterad katalog även en aktiv programverksamhet med föreläsningar, författarbesök och konserter.

Hitta snabbt

Biblioteken i Borlänge

Välkommen till biblioteken i Borlänge. Här kan du låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, CD-skivor, filmer och talböcker. Du kan även studera, läsa dagstidningar och umgås.

Maximteatern

Maximteatern används till olika kulturevenemang som teater, musik, film och revy.

Musik

Många anser också att Borlänge är ett av Sveriges starkaste rockfästen. Rockmusiken har djupa rötter i den industri- och bruksmiljö som präglat bygden. I Borlänge finns atmosfären och rockhistorien som får dig att utvecklas som musiker och artist.

Museer, gallerier och konst

Konsten har en självklar och viktig plats i Borlänge. Här kan du ta del av regelbundna konstutställningar samt vandra genom staden och se offentliga skulpturer av flera stora konstnärer.

Borlänge Modern

Borlänges nya konsthall mitt på Sveatorget.

Jussi Björlingmuseet

Välkommen till Jussi Björlingmuseet i Borlänge, som invigdes den 22 oktober 1994 i samband med Jussi Björling Tenor Competition. Jussi Björling är en av världens främsta tenorer genom alla tider och en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. Här finns hans musik samlad på skiva, band och video, liksom klipp, program och andra dokument. Allt är tillgängligt för den som vill se och lyssna en stund, likväl för den som vill fördjupa sig i ämnet Jussi Björling.

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan. I Ornässtugans museum visas fortfarande samma utställning som år 1758, då muséet öppnade. Utställningen är därmed världens äldsta bevarade utställning öppen för allmänheten, i ursprunglig byggnad.

Rädda bilden-arkivet

Rädda Bilden-arkivet i Borlänge har sedan starten 1975 kommit att förfoga över omfattande bild- och filmsamlingar. Samlingarna omfattar uppskattningsvis 800 000 negativ och glasplåtar, 50 000 foton i pappers- och diaformat samt över 100 filmer. Samlingarna återfinns i kommunens centralarkiv, där också ett särskilt klimatarkiv iordningställts.

Arrangera

Den här sidan vänder sig till dig som arrangör, eller till dig som vill börja arrangera. Här finns information om scener, bokning och tillstånd m.m.

Sidan senast uppdaterad