Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Museer, gallerier och konst

Konsten har en självklar och viktig plats i Borlänge. Här kan du ta del av regelbundna konstutställningar samt vandra genom staden och se offentliga skulpturer av flera stora konstnärer.

Utställningar

I bibliotekets utställningshall visas runt tolv utställningar per år. Kulturenhetenoch Borlänge konstförening arrangerar utställningarna som visar konst av idag med konstnärer både från landet i stort och länet.

Det arrangeras även konstutställningar med jämna mellanrum på följande platser i kommunen:
Hotell Gustaf Wasa, Blå Lågan, Borlänges konststudiegrupp, Bragegallerian, Café Peace & Love, Wasabryggeriet, Kupolen och Lions vårsalong.

På hösten slår konstrundan Konst i Kvadrat upp sina portar till konstnärernas ateljéer och bjuder på en härlig konstrunda i Borlänge och Falun.

Borlänge Modern

BOMO - Borlänge Modern - är en regional konsthall och mötesplats med fokus på samtida konst samt arkitektur och design. En plats för reflektion, diskussion och nya intryck om samhället i stort, livet, platsen, samtiden och framtiden. BOMO utgör en aktiv kraft i regionens kulturella infrastruktur, berikar och skapar idéer, sätter igång nya tankebanor, inspirerar och påvisar möjligheter. BOMO ligger på Sveatorget i centrum och är ett samarbete mellan Borlänge kommun, Landstingets kulturavdelning och Diös fastigheter.

Offentlig konst

På gator och torg, i skolor och på arbetsplatser, längst vägar och i rondeller. Den offentliga konsten finns överallt i invånarnas vardag. På vår konstvandring får du ta del av ett axplock av de cirka 50 skulpturer som finns offentligt placerade.
Konstvandringen hittar du här.

Museer

Vad Borlänge har att bjuda i form av museer och sevärdheter hittar du bland länkarna nedan. Kulturenheten driver Jussi Björlingmuseet och Ornässtugan i egen regi. Hembygdshistoria, militärhistoria och geologi är bara några av ämnen som erbjuds på Borlänges museum.

Borlänge Modern

Borlänges nya konsthall mitt på Sveatorget.

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan. I Ornässtugans museum visas fortfarande samma utställning som år 1758, då muséet öppnade. Utställningen är därmed världens äldsta bevarade utställning öppen för allmänheten, i ursprunglig byggnad.

Jussi Björlingmuseet

Välkommen till Jussi Björlingmuseet i Borlänge, som invigdes den 22 oktober 1994 i samband med Jussi Björling Tenor Competition. Jussi Björling är en av världens främsta tenorer genom alla tider och en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. Här finns hans musik samlad på skiva, band och video, liksom klipp, program och andra dokument. Allt är tillgängligt för den som vill se och lyssna en stund, likväl för den som vill fördjupa sig i ämnet Jussi Björling.

Sidan senast uppdaterad