Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Föreståndare Ornässtugan
Åsa Ehlis
0243 - 743 69
Ornässtugan, hembygdsgårdar, kulturbyggnader m.m.
Dela sidan på sociala medier

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan.

Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun, ligger Ornässtugan på sin ursprungliga plats. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början på 1500-talet. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus. Loft­et har många spännande spår av folktro, till exempel skyddsbränning och solkors.

Muséet - öppettider

1 juni–31 augusti
Tisdag–lördag, klockan 10.00–18.00
Söndag, helgdagar, klockan 12.00–16.00
Måndagar och midsommar­afton stängt.

Guidad visning varje hel timme, engelsk visning 13.30.

Entré vuxen 100 kronor, ungdom (13-18 år) 30 kronor, skolklass grundskolan fri entré.

Cafét - öppettider

1 maj - 31 maj
Helgöppet på cafét 11:00 - 16:00

1 september - 30 september
Helgöppet på café 11:00 - 16:00

Caféet har samma öppettider som muséet under sommaren

Caféet har även öppet på lördagar och söndagar i januari, februari, mars, maj och september 11.00-16.00.

Ornässtugan

Den mest kände gästen är Gustav Eriksson Vasa som besökte Ornässtugan 1520. Han var då på flykt undan dans­ke unionskungen Kristian II. Besöket slutade med att Gustav tvingades fly genom Ornässtugans dass med hjälp av gårdsfrun Barbro Stigsdotter. Gustav ville med dalkarlarnas hjälp starta ett uppror och den unge Gustavs dalaäventyr och väg till den svenska tronen är historier som har berättats i Ornässtugan i 500 år - en tradition som vi gärna förvaltar och för vidare till dagens besökare. Museet öppnade tidigt, redan 1758 och är det näst äldsta i Sverige.

Servicebyggnaden

I den arkitektritade museibutiken finns också ett café med uteservering, delvis under tak. I caféet bakas alla bakverk på plats och det finns även ett utmärkt sortiment för gluten-, mjölk- och äggintoleranta. Gruppbokningar till café bokas senast 14 dagar i förväg.

Källaren

Källaren består av en ingång genom en svale av gråsten och två valvrum med grusgolv. Källaren på Ornässtugan är en av de äldsta profana medeltidskällare som finns kvar i Dalarna.

Källaren kan hyras av privatpersoner. I det vänstra valvet finns bord och bänkar med sittplats för 18 vuxna. Det högra valvet är omöblerat och passande för mingel, ceremonier med mera. Hyra 500 kr för två timmar. Kontakta föreståndare för Ornässtugan för att boka. 

Naturen

Ornässtugan är belägen på en halvö i Ösjön. Området har stora öppna gräsytor lämpade för picknick och övriga aktiviteter. En allé med ekar från 1700-talet leder besökaren från parkeringen till Ornässtugan. Dessutom finns det fyra lindar planterade på 1600-talet. Nedanför vaktmästarbostaden finns en stor båtbrygga där både kyrkbåt, ångbåt och fritidsbåtar kan anlägga. Vintertid plogas breda kilometerlånga skridskobanor på sjöns is och skridskoåkarna kan utgå från Ornässtugan.

Ornäsbjörken

Första exemplaret av Ornäsbjörken upptäcktes i Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hiort, sedermera adlad till Hiort af Ornäs. Han var även ättling till Barbro Stigsdotter. Exemplaret katalogiserades av Carl von Linné och fick det latinska namnet Betula pendula Dalecarlica.

Ornäsbjörken är en mutation av vårtbjörk och kan endast förökas med hjälp av sticklingar. Ornäsbjörken används ofta som parkträd tack vare dess flikiga blad och sterila egenskap. Ornäsbjörken är utnämnd till Sveriges nationalträd.

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun. För att komma till Ornässtugan från Borlänge tar man av från E16 mot Ornäs och åker en bit parallellt med riksvägen och sedan in i samhället Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar man av mot vänster och följer den vägen ca 300 meter. Efter man passerat en tegelbyggnad tar man av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger. GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529

Information in English

Ornässtugan, Sweden's most famous timber building, is situated in Borlänge.

Boksläpp av Ornässtugan, Sägen och sanning

Marschaller kommer att vara tända på området och längs isbanorna på Ösjön. Cafeet har extra kvällsöppet och i Kungsrummet i Ornässtugan finns en guide som kan berätta om det gamla museet och om Vasas äventyr i Dalarna.

Hitta hit

Sidan senast uppdaterad