Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Föreståndare Ornässtugan
Åsa Ehlis
0243 - 743 69
Ornässtugan, hembygdsgårdar, kulturbyggnader m.m.
Dela sidan på sociala medier

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan. I Ornässtugans museum visas fortfarande samma utställning som år 1758, då muséet öppnade. Utställningen är därmed världens äldsta bevarade utställning öppen för allmänheten, i ursprunglig byggnad.

Ornässtugan ligger vackert belägen på sin ursprungliga plats på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början av 1500-talet. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus. Loft­et har många spännande spår av folktro, till exempel skyddsbränning och solkors.

Museum - öppettider

1 juni–31 augusti
Tisdag–lördag, klockan 10.00–18.00
Söndag, helgdagar, klockan 12.00–16.00
Måndagar och midsommar­afton stängt.

Guidad visning varje hel timme, engelsk visning 13.30.

Entré vuxen 100 kronor, ungdom (13-18 år) 30 kronor, skolklass grundskolan fri entré.

Café - öppettider

På sommaren har caféet samma öppettider som muséet. Under andra delar av året gäller nedanstående öppettider:

1 maj - 31 maj
Helgöppet på caféet: 11:00 - 16:00

1 september - 30 september
Helgöppet på caféet: 11:00 - 16:00

Januari - mars

I rådande läge har vi valt att avsluta denna vintersäsong nu och kommer inte att ha öppet den sista helgen i mars. 

Vintern har bjudit på fler utmaningar än vanligt med brist på snö och få dagar med is för skridskoåkning. Men en hel del ljusglimtar har vi ändå fått under en välbesökt Ljuskväll, utgivning av en helt ny bok om Ornässtugan och som alltid trevliga möten med våra cafégäster! Tack och sköt om er!

Ornässtugan

Den mest kände gästen är Gustav Eriksson Vasa som besökte Ornässtugan 1520. Han var då på flykt undan dans­ke unionskungen Kristian II. Besöket slutade med att Gustav tvingades fly genom Ornässtugans dass med hjälp av gårdsfrun Barbro Stigsdotter. Gustav ville med dalkarlarnas hjälp starta ett uppror och den unge Gustavs dalaäventyr och väg till den svenska tronen är historier som har berättats i Ornässtugan i 500 år - en tradition som vi gärna förvaltar och för vidare till dagens besökare. Muséet öppnade redan år 1758 och är det näst äldsta i Sverige. Utställningen är fortfarande densamma som vid öppnandet. Detta gör den till världens äldsta bevarade utställning, i ursprunglig byggnad.

500-årsjubileum för Gustav Vasas äventyr i Dalarna

Vintern 2020-2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa genom Dalarna, vilken på kungens initiativ senare nedtecknades i Peder Svarts krönika. Många är de sägner som kan kopplas till olika geografiska platser i Dalarna, där Gustav Vasas flykt genom dasset i Ornässtugan är en av de mest kända.

I Dalarna vet vi att det är många, föreningar, kommuner och andra organisationer, som på olika sätt kommer uppmärksamma detta jubileum. Arrangemangen runt om i Dalarna består bland annat av föreläsningar, konserter, vandringar, teatrar, utställningar med mera. Alla med fokus på Gustav Vasa. För att nå ut starkare med programmen och kunskapen kring Gustav Vasas äventyr i Dalarna har ett initiativ tagits som går ut på att samla arrangemangen under ett gemensamt marknadsföringsparaply kallat ”Vasa(sp)året”. Dessa evenemang kan man finna via Dalarnas museums hemsida. (Direktlänk finns längst ned på denna sida.)

Vad är sanning och sägen? Svårt att avgöra idag, men folktraditionen har förmedlat dessa händelser vidare under 500 år och de har fått diverse spinoffkonsekvenser, till exempel Vasaloppet, otaliga monument och även museiskapandet på Ornässtugan i mitten på 1700-talet. Muséet är förövrigt det andra att öppna i Sverige, efter Livrustkammaren och vi visar fortfarande samma utställning. Vår dagliga uppgift är att berätta historierna om Gustav Vasa i Dalarna. Ornässtugan är verkligen ett levande kulturarv att vara stolt över!

Servicebyggnaden

I den arkitektritade museibutiken finns också ett café med uteservering, delvis under tak. I caféet bakas alla bakverk på plats och det finns även ett utmärkt sortiment för gluten-, mjölk- och äggintoleranta. Gruppbokningar till café ska göras senast 14 dagar i förväg.

Källaren

Källaren består av en ingång genom en svale av gråsten och två valvrum med grusgolv. Källaren på Ornässtugan är en av de äldsta profana medeltidskällare som finns kvar i Dalarna.

Källaren kan hyras av privatpersoner. I det vänstra valvet finns bord och bänkar med sittplats för 18 vuxna. Det högra valvet är omöblerat och passande för mingel, ceremonier med mera. Hyreskostnaden är 500 kronor för två timmar. Kontakta föreståndare för Ornässtugan för att boka. 

Naturen

Ornässtugan är belägen på en halvö i Ösjön. Området har stora öppna gräsytor lämpade för picknick och övriga aktiviteter. En allé med ekar från 1700-talet leder besökaren från parkeringen till Ornässtugan. Dessutom finns det fyra lindar planterade på 1600-talet. Nedanför vaktmästarbostaden finns en stor båtbrygga där både kyrkbåt, ångbåt och fritidsbåtar kan anlägga. Vintertid plogas breda kilometerlånga skridskobanor på sjöns is och skridskoåkarna kan utgå från Ornässtugan.

Ornäsbjörken

Första exemplaret av Ornäsbjörken upptäcktes i Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hiort, sedermera adlad till Hiort af Ornäs. Han var även ättling till Barbro Stigsdotter. Exemplaret katalogiserades av Carl von Linné och fick det latinska namnet Betula pendula Dalecarlica.

Ornäsbjörken är en mutation av vårtbjörk och kan endast förökas med hjälp av sticklingar. Ornäsbjörken används ofta som parkträd tack vare dess flikiga blad och sterila egenskap. Ornäsbjörken är utnämnd till Sveriges nationalträd.

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun. För att komma till Ornässtugan från Borlänge tar du av från E16 mot Ornäs och åker en bit parallellt med riksvägen och sedan in i samhället Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar du av mot vänster och följer den vägen cirka 300 meter. När du passerat en tegelbyggnad tar du av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger. GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529

Information in English

Ornässtugan, Sweden's most famous timber building, is situated in Borlänge. The museum of Ornässtugan displays the same exhibition now as when it first opened in 1758. That makes the exhibition the world´s oldest, preserved exhibition open to the public, in its original building.

Boksläpp av Ornässtugan, Sägen och sanning

Marschaller kommer att vara tända på området och längs isbanorna på Ösjön. Cafeet har extra kvällsöppet och i Kungsrummet i Ornässtugan finns en guide som kan berätta om det gamla museet och om Vasas äventyr i Dalarna.

Vasaspåret Jubileum

Vintern 2020-2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa genom Dalarna, vilken på kungens initiativ senare nedtecknades i Peder Svarts krönika.

Hitta hit

Sidan senast uppdaterad