Borlänge kommun
Servicecenter
telefon: 0243 - 740 00
Telefontid: 08:00-16:30, måndag - fredag .
Dela sidan på sociala medier

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest igenkända timmerbyggnad, Ornässtugan. Den står kvar på sin ursprungliga plats.

Loftbyggnaden tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus. Loft­et har många spännande spår av folktro, t.ex. skyddsbrä­nning. 

Källaren

Källaren är inte exakt daterad, men den är bevarad i nästan ursprungligt skick. Källaren består av en ingång genom en svale av gråsten och de innanförliggande två valvrummen. Valven vittnar om gårdens högrestånds karaktär. I det högra rummet fanns tidigare gårdens brunn och i det andra kan man skymta ett cirkelornament. Källaren på Ornässtugan är en av de äldsta profana medeltidskällare som finns kvar i Dalarna.

Källaren kan hyras av privatpersoner. I det vänstra valvet finns bord och bänkar med sittplats för 18 vuxna. Det högra valvet är omöblerat och passande för mingel, ceremonier med mera. Det kostar 500 kr för två timmar. Kontakta föreståndare för Ornässtugan för att boka. 

Dörrar

Fem av de ursprungliga sex dörrarna finns ännu kvar, den sjätte dörren byttes ut på 1700-talet. Dörrarna består av endast två brädor, som är sammankopplade av käppar i borrade hål.

Skyddsmagi

Korsformiga ljusöppningar var ett sätt att hålla onda makter från byggnaden, men det fanns flera. Under medeltiden trodde man att elden var ett effektivt sätt att skrämma bort oknytt. I eldstadslösa hus hade man som regel att bränna in skyddande märken vid alla slags öppningar t.ex. ljusöppningar, dörrar och springor. Skyddsbränningar kan man finna i samtliga rum på Ornässtugan. Ett exempel är solkors och dessa finns för övrigt vid nästan alla skarvar mellan timmerstockarna, vid knutar och även vid golven. Det finns heldolda markeringar, som verkade som skydd mot underjordiska väsen och helt synliga, med uppgiften att skydda mot det onda ovan jord, t.ex. häxor och trollkarlar.

Knutar

Knuthuvudet är av sexkantig typ som framförallt användes under den senmedeltida perioden från 1400-talets sista årtionden fram till 1500-talets slut. Mellan timmerstockarna finns en urskålning som hade som funktion att täta stockvarven mot väta.

Ljusöppningar

Då Jacob Brandberg på 1700-talets mitt ställde i ordning övervåningens rum till ett Vasaminne ersattes de äldre ljusgluggarna med större fönster som finns än idag. Innan dessa fönster sattes in fanns det gluggar vars form troligen var likt ett kors för att även få en skyddande funktion, men framförallt för att på bästa sätt leda in de eftersträvade solstrålarna.

Naturen

Ornässtugan är belägen på en halvö i Ösjön. Området har stora öppna gräsytor lämpade för picknick och övriga aktiviteter. En allé med ekar från 1700-talet leder besökaren från parkeringen till Ornässtugan. Dessutom finns det fyra lindar planterade på 1600-talet. Nedanför vaktmästarbostaden finns en stor båtbrygga där både kyrkbåt, ångbåt och fritidsbåtar kan anlägga. I en sluttning vid gamla smedjan arrangeras program sommartid. Som fond finns den gamla smedjan, Ösjöns vatten samt Ornäs båthamn.

Ornäsbjörken

Första exemplaret av Ornäsbjörken upptäcktes i Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hiort, sedermera adlad till Hiort af Ornäs. Denne var ättling till Barbro Stigsdotter. Exemplaret katalogiserades av Carl von Linné och fick det latinska namnet Betula pendula Dalecarlica.

Ornäsbjörken är en mutation som endast kan förökas med hjälp av sticklingar. Ornäsbjörken används ofta som parkträd tack vare dess flikiga blad och sterila egenskap. Ornäsbjörken är nu utnämnd till Sveriges nationalträd.

1986 planterades en ornäsbjörk i varje svensk kommun. I och med detta har SMHI kunnat avläsa vårens framsteg i landet.

Servicebyggnaden

I februari 1998 inbjöd Statens fastighetsverk och Borlänge kommun tillsammans till en arkitekttävling om en ny byggnad inom området Ornäsloftet. Byggnaden skulle inrymma personalutrymmen för säsongspersonal och guider, något som saknades helt, samt butik och informationslokal. Den sammantagna ytan fick vara högst 100 kvm.

I maj 1998 utsågs det vinnande förslaget "Filippa" och arkitekterna bakom detta var Jakob Hidemark och Martin Stinzing. Servicebyggnaden stod sedan klar sommaren 2002.

Servicebyggnaden erbjuder anknytande litteratur, lokala hantverksprodukter och café.

Caféet erbjuder bakverk som är bakade av konditor på plats och har även ett bra sortiment för ägg, gluten och mjölkintoleranta. Gruppbokningar till café bokas senast 14 dagar i förväg.

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun parallellt med riksväg 50. För att komma till Ornässtugan tar man av från riksvägen mot Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar man av mot vänster och följer den vägen ca 300 meter. Efter man passerat en tegelbyggnad tar man av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger.

GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529

Öppettider för museum och café

1 juni - 31 augusti:
Tisdag - lördag 10:00 - 18:00
Söndag och helgdag 12:00 - 16:00
Måndagar stängt
Midsommarafton stängt
Visning varje hel timme
Sista visning timmen före stängning

September - maj:
Öppet för bokade visningar
Caféet håller vinteröppet på helgerna i januari, februari och mars kl: 10:00 - 15:00.

Det här händer vid Ornässtugan

Kakbuffé
6 juni

Kakbuffé

11 juni

Spelet om Gustav Vasa
30 juni,1, 2, 4, 5, 9 juli

Yoga
22 juli

Yoga
29 juli

Hantverksdag
30 juli 

Yoga
5 augusti

Ornäs Triathlon
13 augusti

Hitta hit

Sociala Medier


Sidan senast uppdaterad