Borlänge kommuns logotyp

Museer, gallerier och konst

Konsten har en självklar och viktig plats i Borlänge. Här kan du ta del av regelbundna konstutställningar samt vandra genom staden och se offentliga skulpturer av flera stora konstnärer.

Utställningar

I bibliotekets utställningshall visas runt tolv utställningar per år. Kulturenhetenoch Borlänge konstförening arrangerar utställningarna som visar konst av idag med konstnärer både från landet i stort och länet.

Det arrangeras även konstutställningar med jämna mellanrum på följande platser i kommunen:

  • Hotell Gustaf Wasa
  • Blå Lågan
  • Borlänges konststudiegrupp
  • Bragegallerian
  • Wasabryggeriet
  • Kupolen
  • Lions vårsalong

På hösten slår konstrundan Konst i Kvadrat upp sina portar till konstnärernas ateljéer och bjuder på en härlig konstrunda i Borlänge och Falun.

Offentlig konst

På gator och torg, i skolor och på arbetsplatser, längs vägar och i rondeller. Den offentliga konsten finns överallt i invånarnas vardag. Under länkarna nedan får du ta del av ett axplock av de cirka 50 skulpturer som finns offentligt placerade, samt en presentation av den nya konsten i Paradisparken.

Kunskapsnavet offentlig konst – första gången steget vidare

Borlänge är en av de kommuner som har antagits till att få stöd med att utveckla och förbättra arbetet och hanteringen med den offentliga konsten. Detta projekt är Statens konstråds satsning Kunskapsnav offentlig konst – första gången steget vidare.

Arbetet har pågått sedan 2019 och kommer avslutas vintern 2021. Målet är att formulera en konstpolicy och ta fram rutiner för arbetet med offentlig konst samt hur finansieringen ska hanteras. Förhoppningen är att offentlig konst ska bli ett självklart inslag i stadsplaneringen och bidra till kommunens mål; att Borlänge ska bli Sveriges trevligaste stad.

Museer

Vad Borlänge har att bjuda i form av museer och sevärdheter hittar du bland länkarna nedan. Kulturenheten driver Jussi Björlingmuseet och Ornässtugan i egen regi. Hembygdshistoria, militärhistoria och geologi är bara några av ämnen som erbjuds på Borlänges museum.

Jussi Björlingmuseet

Ornässtugan

Dalregementet/Rommehedslägret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Framtidsmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gammelgården Öppnas i nytt fönster.

Torsångs motormuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.