Borlänge kommuns logotyp

Jussi Björlingmuseet

På Jussi Björling-museet kan du ta del av en omfattande utställning om Jussi Björling, den världsberömde tenoren från Borlänge.

Välkommen till Jussi Björling-museet i Borlänge! Jussi Björling är en av världens främsta tenorer genom alla tider. Museet invigdes den 22 oktober 1994 i samband med Jussi Björling Tenor Competition och här finns en omfattande utställning om den världsberömde tenoren. Här finns hans musik samlad på skiva, band och video, liksom klipp, program och andra dokument. Allt är tillgängligt för den som vill se och lyssna en stund, likväl för den som vill fördjupa sig i ämnet Jussi Björling.

Filmvisning 23 oktober 2020

Fredagen den 23 oktober kl. 15.00 kommer fotografen och filmaren Anders Hanser att visa två nya filmer på Jussi Björling-museet. Den ena handlar om Jussi Björling och innehåller bland annat intervjuer med hans barn. I den andra filmen skildras "Den svenska näktergalen" Jenny Lind (1820-1887) som firar 200-årsjubileum i år. Båda filmerna är cirka 40 minuter långa.

Fritt inträde! Välkommen!

Gruppbesök

För grupper på minst åtta personer som besöker museet ingår introduktion med video samt visning av museet i priset. Förhandsanmälan bör göras. Grupper tas om möjligt emot även utanför ordinarie öppettider, men en avgift av 300 kr per grupp tillkommer om museet måste öppnas särskilt för detta.

Skolprogram

För skolbarn finns ett särskilt program med videovisning, lyssning och rundvandring i museet, som främst riktar sig till barn på låg- och mellanstadiet. Ett nytt skolmaterial som tagits fram kan också lånas från museet. Det består av "Sagan om Jussi", ett 32-sidigt häfte med lättläst text och bilder, ett Jussipussel, en DVD och två CD.

Framkomlighet

Handikappvänlig WC och hiss. Rullstol finns tillgänglig. Hörslinga i samlingssalen. 

Besöksinformation

Öppettider

September - maj
Tisdag - Fredag 12.00-17.00
Helgdagar samt julafton och nyårsafton stängt

Juni - augusti
Måndag - Fredag 11.00-17.00
Lördag - Söndag 11.00-15.00
Nationaldagen, Midsommarafton och Midsommardagen stängt

Inträde

Fri entré (Visningar om minst åtta personer 50 SEK per person)

Försäljning

På Jussi Björlingmuseet finns världens största sortiment av Jussi Björlings inspelningar till salu. CD-skivor och vinylskivor trängs med böcker, affischer, vykort och t-shirts.

Ny bok om David Björling och hans söner i Amerika
Författare är förre museichefen Harald Henrysson.
Boken kan beställas från museet för 240 kronor plus porto.

Ny DVD med Jussi Björling och andra musiklegender

Den 4 december släpps DVD-boxen Svenska Musiklegender med sex filmer varav en är 'Fram för framgång' från 1937 med
Jussi Björling i huvudrollen! Boxen kostar 425+porto eller 375+porto för medlemmar i Jussi Björlingsällskapet. Portot är 37:80.

NY CD MED JUSSI BJÖRLING, ALDRIG TIDIGARE UTGIVEN!
En ny CD med en tidigare outgiven konsert från Köpenhamn
den 15 oktober 1959 finns nu till försäljning. Innehåller texthäfte
om 24 sidor med information. Priset är inklusive porto 185 kronor.
För medlemmar i Jussi Björlingsällskapet 160 kronor. Beställning görs nedan.

Beställning

Karta