Borlänge kommuns logotyp

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan. I Ornässtugans museum visas fortfarande samma utställning som år 1758, då muséet öppnade. Utställningen är därmed världens äldsta bevarade utställning öppen för allmänheten, i ursprunglig byggnad.

Café - öppettider

Juni, juli och augusti:

Tisdag - lördag, klockan 11.00-17.00
Söndagar och helgdagar, klockan 12.00-16.00
Midsommarafton och måndagar stängt

Januari, februari, mars, maj och september:

Lördag och söndag kl. 11.00-16.00

Museum - öppettider

Juni, juli och augusti:

Tisdag - lördag, klockan 11.00-17.00
Söndagar och helgdagar, klockan 12.00-16.00
Midsommarafton och måndagar stängt

Guidad visning varje hel timme (sista visning en timme innan stängning). Vid efterfrågan, engelsk visning kl 15:00, den svenska visningen utgår då. Man kan endast se museet med en guide, ingen fri vandring på egen hand.

September, januari, februari och mars: visning lördagar och söndagar kl 13:00

Entré vuxen 150 kronor, ungdom (13-18 år) 50 kronor, skolklass grundskolan fri entré.

Guidade turer i museet

Inträde till muséet sker endast med guidad visning. För att boka, samt att se tiderna för visningarna, klicka på länken nedan.

Boka visning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrig tid på året bokas visningar för grupper via ornasstugan@borlange.se.

Begränsningar gällande gruppstorlek kan förekomma.

Kontakt

Telefon: 0243-648 35 eller 072-501 98 62

E-post: ornasstugan@borlange.se

Information about "Ornässtugan" in English

Ornässtugan

Ornässtugan ligger vackert belägen på sin ursprungliga plats på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början av 1500-talet. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus. Loft­et har många spännande spår av folktro, till exempel skyddsbränning och solkors.

Den mest kände gästen är Gustav Eriksson Vasa som besökte Ornässtugan 1520. Han var då på flykt undan dans­ke unionskungen Kristian II. Besöket slutade med att Gustav tvingades fly genom Ornässtugans dass med hjälp av gårdsfrun Barbro Stigsdotter. Gustav ville med dalkarlarnas hjälp starta ett uppror och den unge Gustavs dalaäventyr och väg till den svenska tronen är historier som har berättats i Ornässtugan i 500 år - en tradition som vi gärna förvaltar och för vidare till dagens besökare. Muséet öppnade redan år 1758 och utställningen är fortfarande densamma som vid öppnandet. Detta gör den till världens äldsta bevarade utställning, i ursprunglig byggnad.

500-årsjubileum för Gustav Vasas äventyr i Dalarna

Vintern 2020-2021 var det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa genom Dalarna, vilken på kungens initiativ senare nedtecknades i Peder Svarts krönika. Många är de sägner som kan kopplas till olika geografiska platser i Dalarna, där Gustav Vasas flykt genom dasset i Ornässtugan är en av de mest kända.

För att nå ut starkare med kunskapen kring Gustav Vasas äventyr i Dalarna har ett initiativ tagits som går ut på att samla arrangemang kring Vasas jubileum under ett gemensamt marknadsföringsparaply kallat ”Vasa(sp)året”. Dessa evenemang kan man finna via Dalarnas museums hemsida. (Direktlänk finns längst ned på denna sida.)

Följ gärna Vasas färd genom Dalarna dag för dag i Vasas vlogg på Facebook. Om marknadsföringssnillet Gustav Vasa hade levt idag så hade han säkert använt sig av sociala medier. Dag för dag, låter vi därför Vasa ta sig fram längs den kända äventyrsvägen genom Dalarna och både rapportera om sin dag och betygsätta den.

Vasas vlogg är ett samarbete mellan Ornässtugan, Dalarnas museum och Dalateatern.

Vasas vlogg på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är sanning och sägen? Svårt att avgöra idag, men folktraditionen har förmedlat dessa händelser vidare under 500 år och de har fått diverse spinoffkonsekvenser, till exempel Vasaloppet, otaliga monument och även museiskapandet på Ornässtugan i mitten på 1700-talet. Vår uppgift är att berätta historierna om Gustav Vasa i Dalarna, att föra legenderna vidare till nästa generation. Ornässtugan är verkligen ett levande kulturarv!

Servicebyggnaden

I den arkitektritade museibutiken finns också ett café med uteservering, delvis under tak. I caféet bakas alla bakverk på plats och det finns även ett utmärkt sortiment för gluten-, mjölk- och äggintoleranta. Gruppbokningar till café ska göras senast 14 dagar i förväg.

Källaren

Källaren består av en ingång genom en svale av gråsten och två valvrum med grusgolv. Källaren på Ornässtugan är en av de äldsta profana medeltidskällare som finns kvar i Dalarna.

Källaren kan hyras av privatpersoner. I det vänstra valvet finns bord och bänkar med sittplats för 18 vuxna. Det högra valvet är omöblerat och passande för mingel, ceremonier med mera. Hyreskostnaden är 500 kronor för två timmar. Kontakta föreståndare för Ornässtugan för att boka. 

Naturen

Ornässtugan är belägen på en halvö i Ösjön. Området har stora öppna gräsytor lämpade för picknick och övriga aktiviteter. En allé med ekar från 1700-talet leder besökaren från parkeringen till Ornässtugan. Dessutom finns det fyra lindar planterade på 1600-talet. Nedanför vaktmästarbostaden finns en stor båtbrygga där både kyrkbåt, ångbåt och fritidsbåtar kan anlägga. Vintertid plogas breda kilometerlånga skridskobanor på sjöns is och skridskoåkarna kan utgå från Ornässtugan.

Ornäsbjörken

Första exemplaret av Ornäsbjörken upptäcktes i Lilla Ornäs 1767 av Hans Gustaf Hiort, sedermera adlad till Hiort af Ornäs. Han var även ättling till Barbro Stigsdotter. Exemplaret katalogiserades av Carl von Linné och fick det latinska namnet Betula pendula Dalecarlica.

Ornäsbjörken är en mutation av vårtbjörk och kan endast förökas med hjälp av sticklingar. Ornäsbjörken används ofta som parkträd tack vare dess flikiga blad och sterila egenskap. Ornäsbjörken är utnämnd till Sveriges nationalträd.

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun. För att komma till Ornässtugan från Borlänge tar du av från E16 mot Ornäs och åker en bit parallellt med riksvägen och sedan in i samhället Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar du av mot vänster och följer den vägen cirka 300 meter. När du passerat en tegelbyggnad tar du av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger. GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529.