Borlänge kommuns logotyp

Aktuellt

Ornässtugans julkalender

Välkommen att följa Ornässtugans julkalender på Facebook och Instagram.

Årets julkalender för Ornässtugan kommer att berätta om olika händelser, personer, seder och föremål som har koppling till Ornässtugan. Självklart blir det även något om äldre jultraditioner.

Varmt välkommen till årets julkalender på Ornässtugan och dagarna fram till en strålande jul!

Ornässtugan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ornässtugan på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bygg Ornässtugan som pepparkakshus!

Bild på ett pepparkakshus som föreställer Ornäsloftet

Vill du bygga Ornässtugan som pepparkakshus? Nu har du chansen! Ornässtugans konditor Livia Thors har skapat en mall till pepparkakdshuset som självklart inkluderar det berömda dasset där Gustav Vasa sägs ha flytt ut för att komma undan sina fiender.

Recept och mall för Ornässtugans pepparkakshus Pdf, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Fredagsmys i caféet

Kanelbullar på fat

Vi laddar vi upp med gott fika och något sällskapsspel att låna. Ta gärna med en bok, studiematerial, eller en god vän och njut av den underbara miljön vid Ornässtugan och Ösjön.

Öppettider

Fram till 6 december öppet fredagar 08.30-12.00

Januari, februari och mars
Fredagar 08.30-12.00
Lördag och söndag 11.00-16.00

Välkomna!

 

Baka din egen Vasabakelse

Vasabakelse samt kvinna som håller fram en bricka med bakelser. Fotomontage..

Livia Thors, konditor på Ornässtugan, har skapat Vasabakelsen. Fotograf: Åsa Ehlis

Nu kan du baka Ornässtugans Vasabakelse. En bakelse baserad på smaker som ansågs lyxiga på 1500-talet.

Ornässtugan har skapat sin egen Vasabakelse baserad på smaker som fanns och ansågs lyxiga på 1500-talet. Det var mandel, nötter, kryddor och citrus. Kryddstarka beställningar från Vasa till hans hovapotekare finns bevarade och ligger till grund för bakelsen.

Målet är att många ska kunna njuta av bakelsen. Receptet är naturligt utan gluten och vi använder mjölkfritt margarin för att även få det mjölkproteinfritt. Det mjölkfria margarinet går att ersätta med samma mängd smör.

Titta på en kort film om Vasabakelsen (öppnas i Facebook) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Baka din egen Vasabakelse!

Ingredienser (cirka 30 bakelser)

Botten

  • 900g mandelmassa
  • 450g mjölkfritt margarin
  • 540g / 9st ägg
  • 22g malen kardemumma
  • 600g hackad valnöt

Apelsinskräm till en botten

  • 160g mjölkfritt margarin
  • 210g florsocker
  • 40-50g apelsin eller citronarom
  • 1 nypa salt

(Aromernas koncentration kan variera, prova dig fram för en kraftig, god citrussmak. Aromer är mer koncentrerade än pressad frukt. Det är därför inte lämpligt att ersätta med saft från frukt. Det krävs mer saft för att uppnå smak och mycket vätska kan göra att krämen skär sig.)

Du behöver också:

  • Gul marsipan som räcker till lite mer än 40x30 cm.
  • 30-35 hela valnötter till garnering.

Gör så här:

Receptet är utformat för en köksmaskin, men det fungerar med elvisp.

  • Hacka valnötter, eller mixa dem grovt.
  • Vispa mandelmassan smidig i maskin.
  • Tillsätt margarinet lite i taget, vispa blandningen klumpfritt.
  • Därefter tillsätts kardemumman.
  • Sedan tillsätts äggen ett åt gången, låt varje ägg bli blandat med smeten innan du har i nästa.
  • När alla ägg är i, rör ner de hackade valnötterna.
  • Häll smeten i en långpanna (mått ca 40X25 cm) med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Botten ska vara fast i kanterna och mörkt gyllene.

Under tiden gör du krämen:

  • Vispa florsocker och margarin kraftigt.
  • Tillsätt arom och salt.

Låt botten svalna helt innan krämen breds på. När du brett på krämen ställ in botten i kylen (det är enklare att skära bakelser när krämen är fast och botten är välkyld).

  • Kavla gul marsipan till en tjocklek på cirka 3 mm. Skär bort yttersta kanten på botten för att få ett jämnt och snyggt snitt.
  • Lägg på täcket på den smörkrämsbredda bottnen.
  • Skär sedan till bakelser med måtten 6 x 5 cm.
  • Pudra florsocker över och garnera med en hel valnöt.

Förvara bakelsen svalt.

Ät och njut!