Borlänge kommuns logotyp

Aktuellt

Nyrenoverat på Ornässtugan

Ornässtugans nyrenoverade café öppnar för sommarsäsongen 2024 den 13 juni.

Arkitektbyrån Hidemark och Stintzing, som i en tävling vann Borlänge kommuns uppdrag att rita byggnaden för 20 år sedan, har även varit med denna gång och planerat den nya planritningen där vi till exempel frigjort yta för att få rum med sittplatser inomhus och ett beredningskök som är separerat från kallköket. Vi har återanvänt mycket material, inredning och låtit väggarna tala om att de har haft ett annat liv i byggnaderna tidigare.

Baka din egen Vasabakelse

Vasabakelse samt kvinna som håller fram en bricka med bakelser. Fotomontage..

Livia Thors, konditor på Ornässtugan, har skapat Vasabakelsen. Fotograf: Åsa Ehlis

Nu kan du baka Ornässtugans Vasabakelse. En bakelse baserad på smaker som ansågs lyxiga på 1500-talet.

Ornässtugan har skapat sin egen Vasabakelse baserad på smaker som fanns och ansågs lyxiga på 1500-talet. Det var mandel, nötter, kryddor och citrus. Kryddstarka beställningar från Vasa till hans hovapotekare finns bevarade och ligger till grund för bakelsen.

Målet är att många ska kunna njuta av bakelsen. Receptet är naturligt utan gluten och vi använder mjölkfritt margarin för att även få det mjölkproteinfritt. Det mjölkfria margarinet går att ersätta med samma mängd smör.

Titta på en kort film om Vasabakelsen (öppnas i Facebook) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Baka din egen Vasabakelse!

Ingredienser (cirka 30 bakelser)

Botten

  • 900g mandelmassa
  • 450g mjölkfritt margarin
  • 540g / 9st ägg
  • 22g malen kardemumma
  • 600g hackad valnöt

Apelsinskräm till en botten

  • 160g mjölkfritt margarin
  • 210g florsocker
  • 40-50g apelsin eller citronarom
  • 1 nypa salt

(Aromernas koncentration kan variera, prova dig fram för en kraftig, god citrussmak. Aromer är mer koncentrerade än pressad frukt. Det är därför inte lämpligt att ersätta med saft från frukt. Det krävs mer saft för att uppnå smak och mycket vätska kan göra att krämen skär sig.)

Du behöver också:

  • Gul marsipan som räcker till lite mer än 40x30 cm.
  • 30-35 hela valnötter till garnering.

Gör så här:

Receptet är utformat för en köksmaskin, men det fungerar med elvisp.

  • Hacka valnötter, eller mixa dem grovt.
  • Vispa mandelmassan smidig i maskin.
  • Tillsätt margarinet lite i taget, vispa blandningen klumpfritt.
  • Därefter tillsätts kardemumman.
  • Sedan tillsätts äggen ett åt gången, låt varje ägg bli blandat med smeten innan du har i nästa.
  • När alla ägg är i, rör ner de hackade valnötterna.
  • Häll smeten i en långpanna (mått ca 40X25 cm) med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Botten ska vara fast i kanterna och mörkt gyllene.

Under tiden gör du krämen:

  • Vispa florsocker och margarin kraftigt.
  • Tillsätt arom och salt.

Låt botten svalna helt innan krämen breds på. När du brett på krämen ställ in botten i kylen (det är enklare att skära bakelser när krämen är fast och botten är välkyld).

  • Kavla gul marsipan till en tjocklek på cirka 3 mm. Skär bort yttersta kanten på botten för att få ett jämnt och snyggt snitt.
  • Lägg på täcket på den smörkrämsbredda bottnen.
  • Skär sedan till bakelser med måtten 6 x 5 cm.
  • Pudra florsocker över och garnera med en hel valnöt.

Förvara bakelsen svalt.

Ät och njut!