Borlänge kommuns logotyp

Aktuellt

Skolvisningar i maj 2025

En skolklass uppställd framför kameran med Ornässtugan i bakgrunden. Bilden är svartvit och kanske 100 år gammal.

I maj erbjuder vi skolvisningar på svenska. Visningarna är 30 minuter långa.

Vecka 19-21: Tisdag, onsdag, torsdag.

Vecka 22: Tisdag och onsdag.

Vi kan ta emot max 15 elever per visning och genomför endast en visning åt gången i byggnaden. Observera att större klasser alltså behöver dela upp sig i fler visningsgrupper.

Ornässtugans naturområde har stora grönytor där ni till exempel kan arrangera gamla lekar, det går även att äta medhavd matsäck på området (eldningsförbud råder, så det går inte att grilla.) Fri entré för skolklasser och deras lärare.

För att boka, skicka ett mejl till:
ornasstugan@borlange.se

Renoveringar på cafébyggnaden

Cafébyggnaden vid Ornässtugan.

Under april och maj utförs utvändiga renoverings- och målningsarbeten på Ornässtugans cafébyggnad. Caféet öppnar igen för sommarsäsongen den 11 juni. Välkommen då!

Hantverk i Ornäs

Loftgång med dörr, Ornässtugan.

Vernissage 14 juni kl. 12.00-16.00

Vernissagen är öppen för alla och hantverkarna finns då på plats i Ornässtugan. Välkommen!

Logotyp för Byggnadsvårdsåret 50 år

Utställningen "Hantverk i Ornäs" och vernissagen sker i samband med Byggnadsvårdsåret 50 år.

I ett av Ornässtugans rum på nedre loftgången kommer hantverk från fyra olika entreprenörer i Ornäs att visas under sommaren. Besökare som går guidad visning i Ornässtugan kan efter visningen kika in på den nya utställningen.

Dalarnas Förgyllning och måleri, som drivs av Johan Monsen. Johan är en mångsidig hantverkare och mästare inom äldre tekniker, med över 40 års erfarenhet. Som förgyllare, målaremästare och med målerikonserveringen har han en bredd med tre yrken som går i hand med varandra.

Ramboden, med mästaren Johanna Vaker Holver, är en ramverkstad och butik med kunskap om material, färg och form för att utföra en inramning på ett personligt, hållbart och åldersbeständigt vis.​

Livia och Leran har butik, kursverksamhet och uthyrning av verkstadsplatser i Ornäs. Ägaren Livia Thors arbetar i stengodslera och drejar främst bruksföremål såsom kannor och skålar, men hon arbetar även med skulptur.

Lilla Ornäs gårdsbutik drivs av syskonen Gustafsson. De har återupptagit framställandet av Ornäs Bränvin, som Ornässtugans driftige ägare Callleberg sålde på sina krogar i Uppsala på 1800-talet.

Baka din egen Vasabakelse

Vasabakelse samt kvinna som håller fram en bricka med bakelser. Fotomontage..

Livia Thors, konditor på Ornässtugan, har skapat Vasabakelsen. Fotograf: Åsa Ehlis

Nu kan du baka Ornässtugans Vasabakelse. En bakelse baserad på smaker som ansågs lyxiga på 1500-talet.

Ornässtugan har skapat sin egen Vasabakelse baserad på smaker som fanns och ansågs lyxiga på 1500-talet. Det var mandel, nötter, kryddor och citrus. Kryddstarka beställningar från Vasa till hans hovapotekare finns bevarade och ligger till grund för bakelsen.

Målet är att många ska kunna njuta av bakelsen. Receptet är naturligt utan gluten och vi använder mjölkfritt margarin för att även få det mjölkproteinfritt. Det mjölkfria margarinet går att ersätta med samma mängd smör.

Titta på en kort film om Vasabakelsen (öppnas i Facebook) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Baka din egen Vasabakelse!

Ingredienser (cirka 30 bakelser)

Botten

  • 900g mandelmassa
  • 450g mjölkfritt margarin
  • 540g / 9st ägg
  • 22g malen kardemumma
  • 600g hackad valnöt

Apelsinskräm till en botten

  • 160g mjölkfritt margarin
  • 210g florsocker
  • 40-50g apelsin eller citronarom
  • 1 nypa salt

(Aromernas koncentration kan variera, prova dig fram för en kraftig, god citrussmak. Aromer är mer koncentrerade än pressad frukt. Det är därför inte lämpligt att ersätta med saft från frukt. Det krävs mer saft för att uppnå smak och mycket vätska kan göra att krämen skär sig.)

Du behöver också:

  • Gul marsipan som räcker till lite mer än 40x30 cm.
  • 30-35 hela valnötter till garnering.

Gör så här:

Receptet är utformat för en köksmaskin, men det fungerar med elvisp.

  • Hacka valnötter, eller mixa dem grovt.
  • Vispa mandelmassan smidig i maskin.
  • Tillsätt margarinet lite i taget, vispa blandningen klumpfritt.
  • Därefter tillsätts kardemumman.
  • Sedan tillsätts äggen ett åt gången, låt varje ägg bli blandat med smeten innan du har i nästa.
  • När alla ägg är i, rör ner de hackade valnötterna.
  • Häll smeten i en långpanna (mått ca 40X25 cm) med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Botten ska vara fast i kanterna och mörkt gyllene.

Under tiden gör du krämen:

  • Vispa florsocker och margarin kraftigt.
  • Tillsätt arom och salt.

Låt botten svalna helt innan krämen breds på. När du brett på krämen ställ in botten i kylen (det är enklare att skära bakelser när krämen är fast och botten är välkyld).

  • Kavla gul marsipan till en tjocklek på cirka 3 mm. Skär bort yttersta kanten på botten för att få ett jämnt och snyggt snitt.
  • Lägg på täcket på den smörkrämsbredda bottnen.
  • Skär sedan till bakelser med måtten 6 x 5 cm.
  • Pudra florsocker över och garnera med en hel valnöt.

Förvara bakelsen svalt.

Ät och njut!