Borlänge kommuns logotyp

Hållbarhetsarbete vid Ornässtugan

Att vara en del av ett 500-årigt kulturarv skapar en naturlig känsla för att arbeta med hållbarhet. Vi får njuta av platsen idag, respektera våra föregångare och lämna Ornässtugan i samma skick för kommande besökare och generationer.

Genom att berätta sägnerna om Gustav Vasas äventyr i Dalarna för våra besökare blir vi en liten, men viktig, pusselbit till att de får leva vidare. Besökaren, som efteråt berättar om sin upplevelse på Ornässtugan, blir också en del av traditionen. Att den blivande kungen Gustav Vasa hastigt flydde från Ornässtugan genom dasset är en del av platsens DNA. Besökstoaletterna idag är torrtoaletter där avfallet samlas och blir nedbrytbart.

Borlänge kommun som driver verksamheten på Ornässtugan, arbetar aktivt med miljöstrategi för att bli klimatneutrala 2030. Kommunen har framför allt tre prioriteringar;

  • Stärka den biologiska mångfalden
  • Hejda klimatförändringar
  • Skapa en cirkulär ekonomi

Underhåll med eftertanke

Den medeltida byggnaden underhålls varsamt av Statens Fastighetsverk, som förvaltar viktiga byggnader i Sverige. Taket av träspån och björknäver måste bytas vart femtionde år och skyddas under tiden med tjära, som även ger besökaren en intressant doftupplevelse. Fasadernas timmerstockar, fällda vintern 1503, skyddas sedan 1700-talet av lokala Falu rödfärg med naturliga pigment från Falu gruva. På området sparas en del av ytan till ängsmarker för att gynna den biologiska mångfalden.

Ornässtugans cafébyggnad är nyligen renoverad invändigt och det projektet gjordes med hållbara mål. Allt trämaterial, som bänkskivor och väggskivor, återanvändes genom att de anpassades och flyttades till sin nya placering. Att träskivorna var nötta och solblekta på sina ställen sågs som en del av byggnadens berättelse och fick vara kvar. WC-utrustningen återanvändes, liksom dörrar och golvbrädor. Kakel knackades inte ner utan kompletterades med ett annat kakel där en dörröppning sattes igen. Numera finns även utrymme för sittplatser invändigt, vilket var ett av de viktigaste målen med renoveringen. Möblerna beställdes av en lokal snickare. Utvändigt tillkom endast en ny ljusglugg.

Ett hållbart cafébesök

Caféet arbetar med hållbarhet genom att till exempel ha så lite matsvinn som möjligt, där vi bland annat erbjuder gårdagens bröd till halva priset. Gästernas serveras på porslin och engångsmaterial minimeras på så sätt. Vidare finns en station där gästerna gratis kan fylla på sin vattenflaska, eller välja att dricka vatten till sin lätta lunch.

Verksamheten samarbetar med ett lokalt kafferosteri, som har högsta kvalitet av spårbart och färskrostat hantverkskaffe. Kunden kan även köpa med sig kaffepåsar hem från vår butik. Glassen i caféet är ekologisk och kravcertifierad.

Höst vid Ornässtugan

Vi möts vid ekarna

Lokalbefolkning, skolklasser och föreningar erbjuds en trevlig mötesplats vid Ornässtugan för rekreation och umgänge. Friskis och Svettis har till exempel i flera år lagt ett par träningspass i veckan under sommarmånaderna vid Ornässtugan, för att lokalbefolkningen ska slippa färdas till stadens träningslokaler. Man kan vid några tillfällen under dagen ta sig till besöksmålet med buss från både Falun och Borlänge, som kompletteras med knappt tio minuters promenad till Ornässtugan längs Ösjöns strandlinje.

Att som förr anlända till bergsmansgården längs den vackra vägen, som avslutas med en allé av ekar från 1700-talet, eller via vattnet med egen båt, blir en del av upplevelsen av det anrika kulturarvet.

  • Ingen giltig användare vald.