Borlänge kommuns logotyp

Musik

Borlänge är ett av Sveriges starkaste populärmusik-fästen. Rockmusiken har djupa rötter i den industri- och bruksmiljö som präglat bygden. I Borlänge finns atmosfären och rockhistorien som får dig att utvecklas som musiker och artist.

Hur kan det egentligen komma sig att så många duktiga musiker kommer från Borlänge? Kan det vara någonting i vattnet?

Dalapop

Dalapop är ett regionalt resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna som har sitt säte i Borlänge. Dalapop stöttar och hjälper artister, band, producenter, arrangörer och andra inom musikbranschen med tips, rådgivning och personella eller ekonomiska stöd för att ta nästa steg i sin karriär.

Huvudsakliga verksamhetsområden är artistutveckling, branschutveckling, inspelning och marknadsföring av Dalarnas musikliv. Läs mer om Dalapop i länken nedan.

Livemusik

Om du gillar livemusik kan du hitta den i Borlänge. På Cozmoz Arena och Galaxen varvas ett brett spann av Sveriges artister. På Wasabryggeriet och Broken Dreams kan du uppleva mer intima konserter från jordens alla hörn. Rock, blues, jazz, hiphop, visor, r n b, punk, elektroniskt, modern americana, country eller indiepop i en härlig blandning. Borlänge Jazzklubb och Sheside är två av stadens arrangörsföreningar, är du intresserad av att arrangera livemusik så kontakta någon av dem eller starta en egen förening.

Musikskola

Borlänges kommunala musikskola har en omfattande verksamhet med duktiga orkestrar, körer och solister. Borlänge musikteater gör sina uppsättningar på Maximteatern. I kommunen finns också flera körer, t ex Borganäskören, Borlänge Kammarkör och Musikskolans Ungdomskör.

Producera din egen musik

Vill du starta band eller lära dig producera din egen musik är studieförbunden din nyckel till de stora scenerna. Studieförbundet Bilda, ABF, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och Sensus står beredda med replokaler runt om i kommunen och vissa kan hjälpa till med rock-/popskolor och DJ-skolor.

Utbilda dig inom musik

Folkhögskolan Brunnsviks Creative Music och estetiska gymnasiet Rytmus finns etablerat i Borlänge. Läs mer om de olika skolorna i länkarna nedan.

Orkestermusik

Borlänge orkesterförening grundades 1922. Här möts musiklärare, elever från musikskolan och drivna amatörer som spelar tillsammans med professionella musiker och framför en mångskiftande och avancerad repertoar. Många internationella toppartister håller Borlänges orkesterförening som en av landets bästa amatörorkestrar.

Hemvärnets musikkår är en blåsorkester av hög klass som är godkända av försvarsmusiken för högvakt vid slottet och marschering vid officiella sammanhang. Här finns också Borlänge Blåsorkester och Frälsningsarméns Hornmusikkår.

Vinyl och instrument

Om du är skivsamlare ska du ta dig till Borlänge. Här finns nämligen inte bara en, utan två aktiva skivbutiker med försäljning av nytt och gammalt, vinyl och CD. Vill du köpa musikinstrument så hittar du norra Sveriges största musikaffär på Sveatorget.


Dalapop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borlänge Jazzklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Underground Safari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musikskolan Öppnas i nytt fönster.

ABF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiefrämjandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sensus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borlänge orkesterförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borlänge blåsorkester Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visit Dalarna - Evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rytmus Borlänge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brunnsvik Creative Music Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.