Borlänge kommuns logotyp

Musik

Många anser också att Borlänge är ett av Sveriges starkaste rockfästen. Rockmusiken har djupa rötter i den industri- och bruksmiljö som präglat bygden. I Borlänge finns atmosfären och rockhistorien som får dig att utvecklas som musiker och artist.

Hur kan det egentligen komma sig att så många duktiga musiker kommer från Borlänge? Kan det vara någonting i vattnet, kanske? Jussi Björling, Miss Li, Mando Diao, Sugarplum Fairy, Skraeckoedlan, Marigold och Claes Yngström är bara några exempel. På senare år har tillväxten av band och artister i Borlänge varit ovanligt god och staden har befäst sig som ett av landets starkaste rockfästen.

Dalapop

Dalapop är ett regionalt resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna som har sitt säte i Borlänge.

Dalapop stöttar och hjälper artister, band, producenter, arrangörer och andra inom musikbranschen med tips, rådgivning och personella eller ekonomiska stöd för att ta nästa steg i sin karriär.

Huvudsakliga verksamhetsområden är artistutveckling, branschutveckling, inspelning och marknadsföring av Dalarnas musikliv.

Livemusik

Om du gillar livemusik hittar du den i Borlänge. På nattklubben Liljan varvas varje vecka toppskiktet av Sveriges artister på fredagarna med klubbsvängens bästa DJ:s på lördagarna. På Wasabryggeriet kan du uppleva mer intima konserter med allt från visartister och jazzmusiker till mer moderna toner.

Nystartade Borlänge House Of Blues ger dig det bästa inom just bluesmusik. Broken Dreams scen erbjuder allt från modern americana och country till indiepopkvällar.

På Klubben på Fryshuset ser du Borlänges senaste stjärnskott innan de klivit upp på de stora scenerna. Är du jazzdiggare? Då är det till Borlänge Jazzklubbs konsertkvällar du ska ta dig. Vill du uppleva bredden av Borlänges musikliv och se nya talanger ska du bege dig till Dala Open Stage, en öppen scen för alla som vill uppträda live eller njuta av livemusik.

På sommaren flyttar livemusiken utomhus. I Liljeqvistska Parken spelas musik med jämna mellanrum helt gratis för publiken. Festivalerna Peace & Love och Dalecarlia Music Festival står för, kärleken, budskapet och rock- och popmusiken under sommaren.

Musikskola

Borlänges kommunala musikskola har en omfattande verksamhet med duktiga orkestrar, körer och solister. Många av musikskolans musiker och sångfåglar deltar i Borlänge musikteaters uppsättningar på Maximteatern. Musikskolan har även egna orkestrar och körer och arrangerar ofta egna konserter. Se mer om dessa på musikskolans sida.

Producera din egen musik

Vill du starta band eller lära dig producera din egen musik är studieförbunden din nyckel till de stora scenerna. Studieförbundet Bilda, ABF, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och Sensus står beredda med replokaler runt om i kommunen och vissa kan hjälpa till med rockskolor och DJ-skolor.

Skolor med musikprofil

Ska du börja högstadiet erbjuder Forssaklackskolan musikprofil. Vill du gå folkhögskola erbjuder Brunnsviks folkhögskola kursen Brunnsvik Creative Music på plats i Borlänge.

Körsång

Vill du sjunga i kör finns det flera du kan söka dig till. Borganäskören och Borlänge kammarkör är två exempel, men även kyrkorna erbjuder körsång. 

Orkestermusik

Borlänge orkesterförening grundades 1922. Här möts musiklärare, elever från musikskolan och drivna amatörer som spelar tillsammans med professionella musiker och framför en mångskiftande och avancerad repertoar. Många internationella toppartister håller Borlänges orkesterförening som en av landets bästa amatörorkestrar. 

Hemvärnets musikkår är en blåsorkester av hög klass som är godkända av försvarsmusiken för högvakt vid slottet och marschering vid officiella sammanhang. Här finns också Borlänge Blåsorkester och Frälsningsarméns Hornmusikkår.

Vinyl och instrument

Om du är skivsamlare ska du ta dig till Borlänge. Här finns nämligen inte bara en, utan två aktiva skivbutiker med försäljning av nytt och gammalt, vinyl och CD. Vill du köpa musikinstrument så hittar du Norra Sveriges största musikaffär på Sveatorget.

Dalapop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borlänge Jazzklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Underground Safari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musikskolan Öppnas i nytt fönster.

ABF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiefrämjandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sensus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forssaklackskolan Öppnas i nytt fönster.

Svenska Kyrkans körer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borlänge orkesterförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hemvärnets musikkår Borlänge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borlänge blåsorkester Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visit Dalarna - Evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Några artister och band från Borlänge

Apopocalyps
Astral Doors
Betty Goes a Go-Go
Claes Yngström
Daladubz
Dozer
Follow Him To The End Of The Desert
Jussi Björling
Lars Roos
Lily Berglund
Mando Diao
Marigold
Martin Redhe Nord
Meta Roos
Mimikry
Miss Li
Pierre Swärd
Prop Dylan
Putte Wickman
Rootvälta
Sator
Skraeckoedlan
Sky High
Space Age Baby Jane
Stonecake
Stonewall Noise Orchestra
Sugarplum Fairy
Sven Erik Vikström
Thalamus
med flera...