Borlänge kommuns logotyp

Vintertid finns 70 kilometer leder och skidspår.

Gyllbergen

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat.

Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig många längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden och, om du har tur, lospår i snön.

Friluftsliv året om

Vid Gylle fäbod står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergets högsta höjer, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 kilometer preparerade leder. Även sommartid är Gyllbergen värt ett besök. En speciell sevärdhet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget. 

Växter och djur

På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Eftersom nederbörden är stor i Gyllbergen finns det gott om myrar där arter som trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Raststugor och vindsskydd

Vid Gylle fäbod, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen.

Om Gyllbergen

Bildades: år 1982 (2007)

Storlek: 1700 hektar

Läge: Reservatet ligger några mil sydväst om Borlänge, i riktning mot Idkerberget.

Service: Rastplats, vandringsled, skidspår, torrdass, värmestuga.

Växter och djur: kärlväxter tolta och kambräken. Myrar med trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Fåglar av olika slag. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Avstängd väg till parkering vi Gyllebergens naturreservat

Det går inte att nå parkeringsplatsen vid Bergslagsplan om man färdas via väg 640 och sedan vidare på Spånsanvägen från Laxsjön mot Stora Spånsan. Vägen är avbommad (cirka 6 km från Bergslagsplan) på grund av vindkraftsbygge.

Välj istället vägen från Laxsjön runt Gammelgårdssjön och vidare uppåt för att nå vändplats varifrån du kan vandra vidare och nå Bergslagsplan.

Karta

Senast uppdaterad: 16 mars 2020

0243 - 740 00

Telefontid: 8.00-16.30 måndag-fredag

Besök: Stadshuset, Röda vägen 50

8.00-16.00 måndag-fredag

E-post: kommun@borlange.se

Post

Borlänge kommun

781 81 Borlänge

Org.nr: 212000-2239

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här