Bilder från 60-talet och populärmusikens historia - tema i två nya böcker om Borlänge - Borlänge kommun
Dela sidan på sociala medier

Bilder från 60-talet och populärmusikens historia - tema i två nya böcker om Borlänge

Två nya lokalhistoriska böcker med bilder från Borlänge ska produceras. Den ena kommer att innehålla Borlängebilder från 60-talet, den andra avhandlar Borlänges populärmusikhistoria från 50-talet och fram till idag.

Det är kulturnämnden som har gett Rädda Bilden-kommittén i uppdrag att producera två nya böcker med bilder från Borlänges historia. Kommitténs senaste utgivning är boken ”Borlänge - bilder från 50-talet” som utgavs 2013. Nu fortsätter utgivningen till nästa decennium med en bok med bilder och historia från stadens 60-tal.

– Det är viktigt att vi kommer igång igen med dokumentationen av Borlänges lokalhistoria. De senaste produktionerna har gett ett överskott som gör att vi kan fortsätta utveckla Rädda Bilden-arbetet, säger kultur- och fritidschef Patric Hammar.

För att visa på Borlänges position som en av landets ledande musikstäder arbetas det parallellt med boken om Borlänges populärmusikhistoria. Boken kommer att omfatta allt från dansband till tung hårdrock och, med fotografier och historier, ge en bild av Borlänges utveckling inom musiken.

– Runt om i Sverige, och även runt om i världen, pratar folk om Borlänge som en musikstad. Att tusentals Japaner kan peka ut Borlänge som enda stad på en Sverigekarta beror på popmusiken som kommer från staden. Det känns fantastiskt att äntligen få dokumentera detta, säger Pelle Andersson, kultursamordnare.

Arbetet med böckerna är redan igång och redaktionen efterlyser nu personer som vill bidra med gamla bilder och konsertaffischer. Båda böckerna har planerad utgivning i november 2016.