Blåsa Bubbla - Borlänge kommun

Blåsa Bubbla

Blåsa Bubbla är den samlande titeln för de två berättelserna. I Man och barn refererar såpbubblorna till drömmar, kvinnlig fruktbarhet och framtidsvisioner. Såpbubblan är sedan gammalt i konsten en symbol för det mänskliga livets korthet och skörhet. I Corona Radiata finns inga såpbubblor men vita små frigolitkulor och ballonger. Tillstånd som förälskelse och graviditet beskrivs ofta som bubblor. Att blåsa bubblor är att skapa något livsbejakande och fyllt av stundens ingivelse.

Corona Radiata

Corona Radiata handlar om de första tre månaderna av en graviditet och ett missfall. En berättelse om den sköra balansgången mellan liv och död där ambivalenta känslor flätas med märkliga fakta om fosterutveckling. I filmen spelar Magdalena både rollen av den gravida kvinnan som lyssnar inåt och rollen av foster som lever i sin egen värld. Graviditeten var för henne en övernaturlig, fantastisk saga om det mest vardagliga och naturligaste som finns. Plötsligt dog fostret i henne. Det var den största sorg hon upplevt i sitt liv. I filmens slutscen är hon gravid på nytt, vägarna bär och hon kanske når fram, säger hon till sig själv.

En film av Magdalena Dziurlikowska producerad med stöd från Konstnärsnämnden. 2014, 27 min.

Man och barn

Man och barn är en film om lusten att få familj men inte hitta rätt i sitt liv så att det kan bli möjligt. En vardaglig dröm många andra får förverkligad men som verkar omöjlig för Magdalena. Varför är det så? Hur ska hon skynda långsamt när hon närmar sig fyrtio och tiden rinner bort?

Vad är möjligt att göra inom ramarna för dagens etik, moral och forskning, och vad finns utanför ramen? I filmen berättar Magdalena om sina känslor och bevekelsegrunder och spinner sedan vidare in i surrealismen och framtiden. Hon vill skapa en drastisk, analytisk och humoristisk berättelse. En historia om en kvinna som stöter emot en vägg och försöker hitta utvägar.

Magdalena Ljung, tidigare Dziurlikowska är en svensk konstnär och konstkritiker. Hon är född 1975 i Warszawa och bosatt i Stockholm.

Magdalena arbetar med video, foto och text. Hennes verk formar sig till surrealistiska dokumentärer där hon ser på sig själv, sina problem och sitt konstnärliga arbete med en blandning av humor och allvar. Magdalena är också verksam som konstkritiker för Göteborgs-Posten och som lärare på Gerlesborgsskolan i Stockholm. Hon har en fil.kand. i konstvetenskap från Stockholms universitet och en fil.mag. i konst från Konstfack.

Vi har glädjen att presentera Magdalena Ljungs (f.1975) separatutställning Blåsa Bubbla på BOMO.
Välkommen till vernissage lördag 24 november kl.13.00–15.00.
Magdalena Ljung gör en presentation av sitt arbete kl.13.30.

OBS! Kom i tid. Begränsat antal platser.

Lördag 24 november kl.13.00 – 15.00

Öppettider för utställningen