Hagström 32 - 83 - Borlänge kommun
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge

Hagström 32 - 83

”Per Albin Hansson byggde folkhemmet, Ingvar Kamprad möblerade det och familjen Hagström fyllde det med musik.” Så skulle man kunna beskriva Hagströms betydelse för den svenska musikhistorien.

I den lilla kommunen Älvdalen i Dalarna skrevs historia mellan åren 1932-1983, en mångfacetterad historia med fler beröringspunkter än vad som borde vara möjligt på en sådan liten ort. Detta hindrade inte Albin Hagström att bygga upp ett företag vars produkter hade säljkraft långt utanför Älvdalens och Sveriges gränser. Även om företagets grund baseras på dragspelstillverkningen, var det gitarrproduktionen som skulle sätta märket Hagström på den internationella kartan. Gitarrerna tillverkades i relativt små serier mellan åren 1958 och 1983 (totalt ca. 130 000 gitarrer). Instrument som idag har blivit värdefulla samlarobjekt, inte minst tack vare att de hängt runt halsen på världsstjärnor som Elvis Presley, David Bowie och Frank Zappa.

Dalarnas museum äger idag en av världens största Hagströmsamlingar och med föremål ur denna samling har denna vandringsutställning skapats. En utställning som visar ett representativt urval av gitarrer, 12st,( plus ett par dragspel) från den allra första modellen ”Standard” till den sista ”Super Swede” ur AB Albin Hagströms produktion tillsammans med information, fotografier, gamla annonser och annat marknadsföringsmaterial från företaget för att placera respektive instrument i sin historiska kontext.

Uställningen sitter uppe 6:e september - 8:e oktober.
Vernissage torsdagen den 6:e september kl. 16:00

Hjärtligt välkomna!