Hampus Sjöberg är årets kulturstipendiat - Borlänge kommun
Ordförande Kulturnämnden
Rikard Rudolfsson (V)
070-2907694
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Hampus Sjöberg är årets kulturstipendiat

Borlänge kommuns kulturstipendium på 30 000 kronor delades ut på Ornässtugan i samband med Kulturnämndens sammanträde.

Kulturnämndens arbetsutskott beslutade tidigare i juni att 2016 års kulturstipendium tilldelas konstnären och entreprenören Hampus Sjöberg. Stipendiesumman uppgår till 30 000 kronor och på måndagen den 13:e juni blev han uppvaktad av Kulturnämndens ledamöter.

Motivering

Hampus Sjöberg är 21 år och är uppvuxen i Kvarnsveden, Borlänge. Han har kallats för Sveriges Andy Warhol och hans kontverk kännetecknas av mycket färg och spännande former.

Hampus har studerat på Forssaklacksskolans estetiska program och flyttade till Örebro för att studera estetiskt program på Risbergska gymnasiet där han även startade företaget Michael Artz. Han har blivit utvald till en av Sveriges främsta unga entreprenörer utav EMAX 2015, vunnit Egeryd-stipendiet samt blivit topp fem i Anders Wall-stipendiet av 20 000 sökande med sitt varumärke och företag inom konst.

- Kulturnämndens arbetsutskott är oerhört glada att Hampus Sjöberg, en ung förebild inom kulturella och kreativa näringar, har hittat hem till Borlänge och därför tilldelas han årets kulturstipendium. Kulturnämndens arbetsutskott lyckönskar och ser fram emot nya intressanta projekt, säger kulturnämndens ordförande Rikard Rudolfsson (V).

Fler bilder

Kulturpris och kulturstipendium

Kulturnämnden utdelar årligen stöd till kulturarbetare i form av kulturpris och kulturstipendium.

Kultur

Kulturen är en grundsten i Borlänge och finns närvarande i vardagen genom musik, konst, teater, film och museer. Kulturenheten ansvarar för att förvalta och utveckla kulturen i kommunen.