Järnrost - Borlänge kommun
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge

Järnrost

En matta, en bildvävnad, en mässhake - i vävstolarna hos Alice Lund Textilier tillverkas många olika textilier. De skapas av väverskornas kunniga händer i ateljén i Borlänge.

Med färg, material, teknik och känsla skapas textilierna för ett specifikt rum. Det kan vara en lobby till en nybyggd skyskrapa på Manhattan, koret i Rättviks kyrka eller ett privat hem. Varje rum har sina specifika egenskaper att lyssna till. Vårt arbetssätt är att med hjälp av textilier förstärka och förändra en stämning i ett rum, ett arv som går tillbaks ända till Alice Lunds dagar. Alice Lund Textilier har i över 80 år arbetat med textil konst och handvävning i Borlänge.

I utställningen ”Järnrost” visar vi hur vi arbetar med att skapa stämning i rumsliga miljöer med textil som verktyg. Mattor, nytillverkade efter mönster från arkivet, visar hur vi förvaltar ateljéns arv genom att ständigt vara aktuella i samtiden. De nya verken blandas med kompositioner av äldre material från arkivet, ett rumsligt skapande av en annan karaktär. I utställningen visas också ett antal bonader från 1950-talet från konstnären Sofia Widén som ett led i att synliggöra ateljéns arkiv och främja den fantastiska svenska textilkonsten från 1900-talet.

Varmt välkommen.

Torsdag 30 november kl. 16.00