Landstingets konst flyttar in på BOMO - Borlänge kommun
Borlänge Modern
Sveatorget 1
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge

Landstingets konst flyttar in på BOMO

Med start 3 november öppnar tre nya utställningar på Borlänge Modern.

Under en månads tid finns de nya utställningarna att beskåda på Borlänge Modern på Sveatorget i Borlänge. Konst för alla bjuder på ett urval ur Landstinget Dalarnas konstsamling. Sommarens Ladyfestfilm: Kollo visar upp sommarens arbeten. Dessutom visas utställningen "Blandningar", samplad digital konst av Åke Herrdin.

Utställningarna pågår mellan 3:e november och 3:e december.

Konst för alla

Urval ur Landstinget Dalarnas konstsamling. Vi påverkas av de miljöer vi rör oss i. De bidrar till vår sinnesstämning och ger influenser till våra tankar. Utformningen av offentliga rum spelar en viktig roll för våra humanistiska och existentiella värden.

Landstinget Dalarna omfattar, förutom vård, även verksamhet inom kultur- och bildningssektorn. Konstarkivet är den enhet som köper in och förser landstingets alla lokaler med konst samt förvaltar konstsamlingen.

Vid ny- och ombyggnationer ansvarar Konstarkivet för processen kring den konstnärliga gestaltningen redan i byggprocessen. Dessa uppdrag går till yrkesverksamma konstnärer genom offentlig upphandling. Enligt den så kallade enprocentsregeln rekommenderas 1 % av den totala byggkostnaden gå till konst.

År 2016 uppgår Landstinget Dalarnas samlingen till närmare 20 000 registrerade verk placerade runt om i länet. I utställningen Konst för alla visas ett urval av de två senaste årens inköp.

Ladyfestfilm: Kollo

Projektet Ladyfestfilm: KOLLO startades av Emilia Henriksson från grrrlcollection.com och Linda Svensson från Film i Dalarna. Ladyfestfilm vill ”skapa scen” för tjejer i ett rum utanför samhällets normer. Vi filmar, klipper och bygger berättelser med hjälp av teknik och material du troligtvis kan hitta i din närhet. Förutom kollo arrangeras filmvisningar och workshops inom ramen för Ladyfestfilm. Ladyfestfilm är ett samarbete mellan Film i Dalarna, grrrlcollection.com, ABF Borlänge- Nedansliljan och Borlänge kommun.

Sommaren 2016 gick två kollon av stapeln i Borlänge. Här kan du kolla in material som användes och skapades under dessa veckor. Utställningen görs i samarbete med Film i Dalarna. På www.facebook.com/ladyfestfilm eller via Instagram @ladyfestfilm finns mer info om projektet. Följ för att inte missa framtida aktiviteter!

Ladyfest-konceptet kommer från riot grrrl-rörelsen i USA på 1990-talet, en feministisk punk-rörelse som föddes ur frustration över en mansdominerad punkscen. Ladyfest är en kulturfestival där majoriteten av de som medverkar är kvinnor och transpersoner.

2003 arrangerades Sveriges första Ladyfest i Falun. Festivalen har sedan spridit sig till Stockholm, Umeå, Malmö och Göteborg. Film i Dalarna är ett regionalt resurscentrum för film och video. Huvudman för verksamheten är Landstinget Dalarnas kultur-och bildningsförvaltning.

Blandningar - Åke Herrdin

”Mina bilder handlar om att något mystiskt ska hända och om att vi inte är ensamma i universum.” Åke Herrdin är född 1996 och verksam i Borlänge. Utställningen är ett samarbete med Ljungbergsgymnasiet i Borlänge.

Borlänge Modern

BOMO - Borlänge Modern - är en regional konsthall och mötesplats med fokus på samtida konst samt arkitektur och design. En plats för reflektion, diskussion och nya intryck om samhället i stort, livet, platsen, samtiden och framtiden.

Kultur

Kulturen är en grundsten i Borlänge och finns närvarande i vardagen genom musik, konst, teater, film och museer. Kulturenheten ansvarar för att förvalta och utveckla kulturen i kommunen.