Nya utställningar på BOMO - Borlänge kommun

Nya utställningar på BOMO

Varmt välkommen till vernissage på Borlänge Modern torsdag den 9 mars. Då öppnar vi två nya utställningar; ”... så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset“ av Kaj Franklin och en grupputställning med regionala projektet See My Art.

I den stora hallen visas Kaj Franklins utställning ”... så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset“ som presenterar ett stort antal blyertsteckningar som skildrar ett konstnärskap som utvecklades i samhällets utkant.

Med sinne för detaljer, behov av sortering, listor och anteckningar berättade Kaj Franklin (1955-1997) om sitt liv och den värld han befann sig i. Han tecknade rum, gator, torg, objekt, människor och figurer som lämnade avtryck i hans vardag som präglades av psykisk ohälsa, missbruk och utanförskap. Franklins tecknande var ett sätt att bearbeta upplevelser och ett försök till att bringa ordning i tillvaron. Här och där dyker Franklins humor in i de tecknade skildringarna. Kan det ha varit ett sätt att lätta upp upplevelsen av de olika motgångar som mötte honom genom livet?

Utställningen på BOMO är den första separatutställningen med Kaj Franklins bilder. Ett mindre antal verk har tidigare visats på bl.a. Gaia Museum Outsider Art i Århus och på NOMA Borderless Art Museum i Omi-Hachiman, Japan. Utställningen visas fram till den 13 maj 2017.

I andra delen av konsthallen öppnar vi en utställning med verk som kommit till under projektet See My Art. Ett projekt som verkar runt om i Dalarna som engagerar deltagare med funktionsvariationer att jobba med konstutövande aktiviteter genom olika kreativa workshops. Utställningen är en sammanställning av verk som skapats i flertal kommuner under 2016. Grupputställningen visas fram till 1 april.

Vernissaget börjar med invigningstal av Annbritt Grünewald och efter följer en kort presentation av utställningens curator Johanna Hästö.