Tunatapeten - Borlänge kommun
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge

Tunatapeten

Tunatapeten är en berättande bonad broderad av drygt 70 kvinnor i eller med någon koppling till Stora Tuna.

Varje kvinna har berättat sin egen historia, ett viktigt budskap eller något annat som känts angeläget att få uttrycka.  Broderierna har gjorts i ullgarn på ett tygstycke av bomull - 50 cm bred och 70 cm hög. Nu har broderierna monterats ihop sida vid sida till en 35 x 0,6 meter lång berättelse.

Under hösten 2017 startades projektet ”Tunatapeten” av Ingela Thor och Gunilla Simes. Dalarnas Hemslöjdsförbund hakade på med ett integrationsprojekt där kvinnor från Jakobsgårdarna och Tjärna ängar i Borlänge inbjöds att delta. Under hösten 2017 och våren 2018 träffades gruppen med kvinnor från Borlänge, hitflyttade eller med ursprung från Borlänge samt kvinnor från Eskilstuna (med koppling till Ingela och Gunilla).
Projektet inleddes i Gunilla & Ingelas ateljé i Romme med ett 20 tal kvinnor och följdes sedan upp med en inspirationsföreläsning och workshop på Fornby folkhögskola med Jennie McMillen, textilkonstnär ifrån Uppsala som broderar berättande bilder. Därefter växte gruppen till uppemot 80 kvinnor. Gruppen har vid flera tillfällen träffats och broderat tillsammans och tankar på att fortsätta träffas finns.

Ett arbete initierat av Ingela & Gunilla i samarbete med Dalarnas Hemslöjdförening.

I uställningen kan du brodera på ett tillsammansbroderi eller köpa en bit tyg till Tunatapeten och bidra med din egen historia.

Uställningen pågår 13 juni - 2 september
Vernissage på Borlänge Bibliotek 13 juni kl. 17:00