Borlänge kommuns logotyp

Palladium

Uppförd 1919-1920

Arkitekt: Edward Dahlbäck (1878-1936)

Palladiumbyggnaden har fått sitt namn efter biografen med ursprungligen 600 platser. Det nationella biografbolaget Röda Kvarn var redan i planeringsstadiet kontaktad. Byggnaden inrymde från början också Borlänges förnämsta hotell, Stora Hotellet, samt några affärslokaler. Stilmässigt är byggnaden i grunden klassisk arkitektur med drag av barock i den meningen att pelare inte bara finns i nöjestemplets entré utan också högre upp på fasaden. Vissa av fönstren har spröjsindelning i den då tidstypiska jugendstilen som också präglar byggnaden. Den stora biograflokalen har imponerande takmålningar i nationalromantisk stil, med ursprungligen två imponerande österrikiska kristallkronor. Palladium var ett svar på behovet av nöjen i form av bio, en restaurang och ett hotell av bättre klass. Utan de anställda vid Domnarvets Jernverk och Kvarnsvedens pappersbruk hade inte det funnits en marknad för detta nöjespalats.

Edward Dahlbäck var tidens mest kända arkitekt i Dalarna. Han var bosatt i Bro i dåvarande Stora Tuna landskommun. Villan finns kvar och där hade han också sitt kontor. Palladium är verkligen ett nöjestempel. Biografentrén har en grekisk tempeltrappa och nischen framför dörrarna är inklädd i kalksten – travertin - från stenbrottet Tivoli utanför Rom, Italien. Biografsalongens nationalromantiska takmålningar är restaurerade i samband med upprustningen av byggnaden. Konstnären hette Ivan Constantin Johansson (1895-1946). Långsidorna är indelade av pilastrar, ”platta” pelare med bas och kapitäl hämtade från den klassiska arkitekturen. I korridoren in till nuvarande lantmäteriets kontor finns en lampett uppsatt som suttit i biografsalongen.

Stora Hotellets forna restaurang används nu som sammanträdesrum. Ursprunglig ekparkett på golvet har slipats och lackats och därmed bevarats. Byggnaden är tillbyggd mot Ovanbroparkeringen och används för kontorsändamål av Borlänge kommun och lantmäteriet.

Arkitekt för om- och tillbyggnaden var Lars-Olov Holmqvist.

Palladium fasad

Senast uppdaterad: 08 maj 2020

0243 - 740 00

Telefontid: 8.00-16.30 måndag-fredag

Besök: Stadshuset, Röda vägen 50

8.00-16.00 måndag-fredag

E-post: kommun@borlange.se

Post

Borlänge kommun

781 81 Borlänge

Org.nr: 212000-2239

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här