Borlänge kommuns logotyp

Fornminnen och minnesmärken

Fornlämningar är spår efter mänsklig verksamhet. De kan till exempel utgöras av boplatser, gravfält, gruvor, kvarnar, kulturlager i medeltida städer.

Exempel på fornminnen och minnesmärken i Borlänge.

Äxuln – Dalarnas största gravhög

Mellan Bysjön och Vassjön ligger Dalarnas till omfånget störst bevarade gravhög från järnåldern. Den är 18 meter i diameter och 1,5 meter hög. En gång var den högre och än mer imponerande, men på grund av erosion och kanske plundring har den minskat i storlek. Tidigare när landskapet var öppet runt Äxuln, syntes graven lång väg för de som kom sjövägen längs Dalälven. Platsen har sedan gammalt kallats Äxuln och själva gravhögen Kungshögen eller Lorthögen. Gravplatsen är troligen från Vikingatiden.

Johan Olov Wallins minnessten

Vid Stora Tuna Kyrka på kyrkvallen restes år 1881 en minnessten över Johan Olof Wallin,"Davidsharpan i Norden", som föddes i Skomsarby 1779 och var en av Sveriges störste psalmskrivare och biskop.

Engelbrektsstenen

Vid Dalälven precis intill Domnarsbron finns Engelbrektstenen. Engelbrektsstenen har rests till minne av upproret med citatet ”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring…” av biskop Thomas överst på stenen och Dalarnas äldsta kända sigill nederst. På stenen står ”Åt minnet av Engelbrekt och Dalkarlarna som under strid för hembygdens frihet och fäderneslandets frälsning brände Borganäs fäste midsommardagen 1434.”

Frostbrunnsdalen

Frostbrunnsdalen är en intressant plats historiskt och kulturellt samt en vacker naturupplevelse. Dalen anses vara en av Dalarnas förnämsta historiska platser och en mötesplats för människor redan ett årtusende före Kristus.

Bruten Våg

Vid en ceremoni på årsdagen efter Estonia-katastrofen, den 28 september 1996, avtäcktes öster om Stora Tuna kyrka det mäktiga monumentet, "Bruten våg", till minne av de 48 personer från Dalarna som följde fartyget ner i djupet.

Ingmar Bergmans brygga

På en vackert belägen plats vid Dalälvens strand, i byn Gimsbärke, ligger bryggan som uppkallats efter Ingmar Bergman, som tillbringade ett flertal somrar på 1920-talet i byn. Här har han fiskat, badat och lekt som liten, och från bryggan ser man upp till huset på höjden som hans morfar lät bygga.

Visit Dalarna - Borlänge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.