Borlänge kommuns logotyp
Gammelgården i Borlänge.

Gammelgården i Borlänge.

Gammelgården

Vid Dalälvens västra strand finns en av Sveriges största hembygdsgårdar.

Gammelgården är en oas med 35 byggnader och tusentals föremål som beskriver Borlänges historiska rötter. Den världskände tenorsångaren Jussi Björling och psalmdiktaren Johan Olof Wallins födelsehem är flyttade hit. Här finns också hus för bondens många sysslor, som bland annat en smedja, skvaltkvarn och trösklada, dessutom en arbetarbostad från början av 1900-talet och ett skolmuseum. Sedan år 2016 förvaltas Gammelgården av Borlänge kommun.

Aktiviteter och café

På Gammelgården ordnas aktiviteter som midsommarfirande (inställt 2020), julmarknad, danskvällar, friluftsgudstjänster, vigslar, teater med mera. Här finns också ett sommaröppet café som erbjuder lunchservering.

Öppettider under juni 2020

Måndag-fredag kl 11-17
Lördag-söndag kl 11-16

Gammelgården firar 100 år i år, som Hembygdsgård. Invigningen var 6 juni 1920. Tunabygdens Hembygdsförening bildades 1915.


Gammelgården

Telefon: 0243-21 10 24
E-post: gammelgarden@telia.com
Besöksadress: Gammelgårdsvägen 2, 784 44 Borlänge

Midsommarfirandet på Gammelgården inställt år 2020

Till följd av samhällsläget/coronapandemin har alla tre föreningar som arrangerar midsommarfirandet, det vill säga Tunabygdens hembygdsförening, Stora Tuna folkdansgille och Stora Tuna Spelmanslag, tagit styrelsebeslut om att ställa in årets midsommarfirande på Gammelgården.

Tunabygdens Hembygdsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster