Studieekonomi

Att läsa en yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning är kostnadsfritt, men du måste själv betala för studielitteratur och ibland även arbetskläder/skyddskläder. För att ha möjlighet att studera finns det flera sätt att finansiera studierna. Nedan framgår de vanligaste.

CSN

Alla yrkesutbildningar är studiemedelsberättigande från Centrala studiestödsnämnden, CSN. CSN erbjuder flera olika former av studiestöd.

Har du frågor om studiestöden och/eller hur du gör en ansökan kan du alltid ringa till CSN på telefon 0771-276 000 eller hitta mer information på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  • Studiemedel består av en bidragsdel och en lånedel. Du väljer själv om du bara vill ansöka om bidraget eller om du även vill ansöka om lån. Lånet måste du betala tillbaka.
  • Hur mycket studiemedel du får beror på om du studerar heltid eller deltid och hur många veckor du studerar.
  • Du kan bara få studiemedel under en begränsad tid (mellan 80 – 120 veckor för gymnasial nivå) och du kan söka studiemedel för högst 53 veckor i taget.
  • Du har rätt till studiemedel från CSN från 1 juli det år du fyller 20 år. Studiemedel från CSN beviljas som längst till och med det år du fyller 60.
  • Du ansvarar själv för att göra ansökan om studiemedel till CSN och att uppgifterna stämmer. Ansökan görs digitalt på CSN:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med hjälp av e-legitimation.

Innan du gör en ansökan behöver du ta reda på följande information:

  • Vilket datum börjar och slutar min utbildning/mina kurser?
  • Hur många poäng är kurserna som jag ska läsa på grund eller på gymnasial nivå?
  • Vilken studietakt ska jag läsa (50, 75 eller 100 %)?

Uppgifterna får du från skolan eller i ditt antagningsbesked.

Glöm inte att skicka in din studieförsäkran när dina studier startar – utan den får du inga pengar.

Högre studiemedel för vissa studier

I vissa fall kan du få en större bidragsdel och en mindre lånedel inom studiemedlen om du studerar på grundskole- eller gymnasienivå via vuxenutbildningen. Mer information finns på CSN:s webbplats:

Högre bidrag för vissa studier med studiemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiestartsstöd är ett rent bidrag på 11 172 kronor (år 2025) per 4-veckorsperiod om du läser på heltid. Det kan du få i max 50 veckor på heltid, eller 100 veckor på halvtid, om du läser på grundskolenivå eller gymnasienivå på vuxenutbildning eller folkhögskola.

OBS! 2025 är sista året som studiestartsstöd kommer att finnas. Från och med 2026 är studiestartsstödet avvecklat.

För att få ansöka om studiestartsstöd måste du:

  • vara 25-60 år
  • ej ha haft studiemedel från CSN de senaste tre åren
  • vara inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande (deltagande i etableringsprogrammet eller annat arbetsmarknadspolitiskt program räknas som arbetslöshet) i minst sex månader under de senaste tolv månaderna
  • sakna en fullständig gymnasieutbildning som ger grundläggande behörighet till högskola

Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun om du vill ansöka om studiestartsstöd.

Omställningsstudiestöd är ett nytt studiestöd som infördes januari 2023 och söks genom CSN. Det riktar sig till dig som arbetar sedan ett visst antal år och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden. Du kan läsa mer om omställningsstudiestödet här: Omställningsstudiestöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har frågor om studiestöden och/eller hur du gör en ansökan kan du alltid ringa till CSN på telefon 0771-276 000 eller gå in på deras hemsida www.csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra sätt att finansiera studierna

Här följer kort infomation om vad som gäller för studier om du till exempel har A-kassa, försörjningsstöd eller sjukpenning.

Grundregeln är att du ska söka arbete aktivt och vara beredd att ta lämpligt arbete under tiden du har a-kassa. Det innebär att du kan studera deltid med bibehållen ersättning om a-kassan inte anser att det hindrar möjligheterna till arbete. Ta kontakt med din a-kassa om detta.

Arbetsförmedlingen bestämmer om du kan få aktivitetsstöd när du studerar, om du är inskriven som arbetssökande. Ta kontakt med handläggare på Arbetsförmedlingen.

Kommunens verksamhet för ekonomiskt bistånd kan bestämma om du kan studera om du har försörjningsstöd. Ta kontakt med handläggare i kommunen vid frågor.

Försäkringskassan bestämmer om du kan studera samtidigt som du har sjukpenning eller sjukersättning. Ta kontakt med handläggare vid Försäkringskassan vid frågor.

Du kan ansöka om aktivitetsersättning hos Försäkringskassan om du har en funktionsnedsättning eller en sjukdom som gör att du behöver längre tid på dig för att bli klar med grundskolan eller gymnasiet. För att kunna få den här typen av ersättning ska du vara under 30 år.

Du som har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada och studerar anpassad utbildning på komvux kan söka bidrag för vissa studier. Mer information hittar du på Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats: Bidrag för vuxna som får anpassad utbildning på komvux Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.