Borlänge kommuns logotyp

Överförmyndare i samverkan

"Det handlar om att vara medmänniska"

Bahrie Findell är en av många som har uppdrag som god man. För henne handlar det om att vara medmänniska och hjälpa personer i behov av stöd. ”I morgon kanske det är jag som behöver samma hjälp” säger hon.

Bahries tankar om uppdraget

För snart tio år sedan var Bahrie Findell personlig assistent åt en kvinna som hade god man. Genom henne fick Bahrie en inblick i vad uppdraget innebär och blev intresserad av att lära sig mer och själv ta åt sig uppdrag. Hon skickade in en intresseanmälan till Överförmyndare i samverkan och fick sitt första uppdrag 2014. Idag är Bahrie ställföreträdare för flera olika huvudmän.

Vad är det bästa med att vara god man?

– Att man kan hjälpa någon och att många huvudmän blir glada när vi ska träffas, för de har ofta inte så många som hälsar på dem. Om det inte skulle finnas några gode män eller förvaltare så blir folk utnyttjade. Jag ser det nästan som min skyldighet att hjälpa till. Man vet inte vad som händer i morgon – då kanske jag behöver samma hjälp som jag just nu kan ge till en annan människa.

Vad skulle du säga krävs för att bli en bra god man?

– Ärlighet. Tålamod. Att vilja hjälpa till. Men mest handlar det om att vara medmänniska.

Vad vill du säga till den som är intresserad men osäker på om uppdraget är för hen?

– Om du är en person som verkligen vill hjälpa till, anmäl ditt intresse, prova och se!

Vad behöver du göra när du får ett nytt uppdrag?

– Då söker man ofta insatser och bidrag som personen kan ha rätt till, till exempel bostadstillägg eller bostadsbidrag, kanske aktivitets- eller handikappersättning. Det beror på vem huvudmannen (personen som behöver hjälp) är; om det är någon med en speciell diagnos eller sjukdom eller om det är någon som bara tillfälligt mår dåligt och behöver hjälp att få ordning på ekonomin. Det är olika – en person kan behöva mycket hjälp och en annan kanske bara behöver hjälp att betala sina räkningar och fördela pengarna och se vad hen har kvar när räkningarna är betalda.

Om du får en fråga om att ta dig an ett nytt uppdrag, får du veta i förväg vilken omfattning det handlar om?

– Ja, jag får veta om alla tre delar* ingår eller bara två eller en. Om det är ett nytt uppdrag eller ett gammalt. När det är en god man som slutat och man tar över ett uppdrag kan man få mycket information överlämnad så det bara är att fortsätta. Betalningar av räkningar är till exempel ofta redan anslutna till autogiro i sådana fall.

*) Uppdragets tre delar: bevaka rätt – förvalta egendom – sörja för person

Vilka svårigheter finns med uppdraget?

– Ibland händer det att huvudmän som inte mår bra är ganska otrevliga och säger dumma saker. Det kan förstås kännas konstigt när man gör det man gör bara för att hjälpa till. Men det gäller att förstå att personen man hjälper reagerar som den gör för att den inte mår bra själv eller kanske för att den har någon form av diagnos. Det är viktigt att inte ta det personligt. Vissa personer reagerar så för att de vill göra saker de inte har pengar till. De får ofta bara sjukersättning och har inga andra pengar, så de blir frustrerade.

Hur kan man hantera sådana svårigheter?

– Det är viktigt att lära känna huvudmannen för att förstå vad hen behöver. Sedan är det viktigt att inse att man inte ska klampa in och ta över helt och hållet. Det är oftast vuxna människor vi hjälper. De måste få bestämma en del själva även om vi ger dem en viss summa att röra sig med, som en ”veckopeng”. Jag säger alltid till mina huvudmän att "Jag är inte här för att bestämma utan för att hjälpa till."

Kontakt vid frågor:
E-post: ois-rekrytering@borlange.se
Telefon: 0243-740 00 (Servicecenter, Borlänge kommun)