Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Charlotta Volkert

Prisas för sitt arbete med unga tjejer

Fältassistenten Charlotta Volkert får Unesco-pris för sitt arbete med fotbollsspelande tjejer i västra Borlänge. Under en digital prisutdelning fick hon efter en lång väntan ta emot sitt pris.

– Det känns såklart jätteroligt och det betyder mycket för mig att få det här priset. Det blir som ett kvitto på att det jag gör är bra och jag hoppas också att jag kanske kan inspirera andra, säger Charlotta Volkert.

Charlotte Volkert arbetar som fältassistent i Borlänge och i januari 2019 startade hon det som idag kallas ”United by Football”. Målet var att skapa förutsättningar för unga flickor i västra Borlänge att utöva en fritidsaktivitet och känna sig mer inkluderade i samhället. Sedan dess har succén varit ett faktum. Hundratals flickor har deltagit och fotbollsträningar har hållits flera dagar i veckan. Dessutom har spontana träningar och turneringar anordnats.

Delad bild. Första bilden en grupp tjejer mitt uppe i en fotbollsmatch. Andra bilden en selfie publicerad på Instagram med Charlotta Volkert längst fram och en grupp unga glada tjejer bakom.

Ökat självförtroende och kämpaglöd

För snart ett år sedan fick Charlotta Volkert veta att hon nominerats och vunnit det årliga LUCS-priset stiftat av FN organisationen Unesco.

– Jag ser att fotbollen har gjort stor skillnad för många tjejer. Föräldrar har berättat för mig att deras döttrar är gladare, har fått en ny kämpaglöd och får bättre betyg i skolan. Jag har också träffat lärare som säger att tjejerna tar för sig mer i skolan och att självförtroendet ökat hos många, säger Charlotta Volkert.

10 000 kronor och resa till Paris

Under en gala som var planerad att hållas i Stockholm i april 2020 skulle hon få ta emot sitt pris på 10 000 kronor och en resa till Unesco i Paris. Men så kom coronapandemin i vägen och nästan ett år senare på en digital prisutdelning fick Charlotta Volkert till slut ta emot sitt pris.

– Charlotta gör ett jätteviktigt jobb för så många unga tjejer och det är häftigt att hon uppmärksammas på det här sättet. Jag känner mig stolt över att få vara med och dela ut det här priset, säger Kenneth Persson (S) ordförande i socialnämnden och styrelseledamot i LUCS. 

För Charlotta fortsätter nu arbetet med nya utmaningar och mål.

– Jag kommer fortsätta som vanligt för att få ut fler unga tjejer i föreningslivet, skapa rörelseglädje och få tjejer att ta för sig mer. Det här priset har gett mig en extra boost att fortsätta med det arbetet, säger Charlotta Volkert.

Delad bild. Första bilden en idrottshall där ett tjugotal tjejer spelar fotboll. Andra bilden en selfie med leende Charlotta Volkert med en grupp unga tjejer stående bakom sig.

LUCS-priset

LUCS-priset uppmärksammar årligen en person som utfört insatser som främjar interkulturell dialog och social hållbarhet i ett lokalsamhälle.

Priset består av en engångssumma om 10 000 kronor och ett besök till Unesco Paris med två dagars program på plats – att genomföra så snart omständigheterna i världen tillåter.

LUCS

LUCS står för Local Unesco Collboration Sweden och invigdes i maj 2014 i Botkyrka. Grundarna är tre svenska kommuner – Botkyrka, Eskilstuna och Malmö. LUCS har sitt ursprung i samarbetet inom ECCAR (European Coalition of Cities Against Racism) som etablerades 2004 på initiativ av Unesco. Formellt ingår centret i samarbete med både Unesco och Svenska Unescorådet. Borlänge kommun har varit medlem i LUCS sedan 2014 och idag är ett tjugotal kommuner, civilsamhällsorganisationer, akademiska aktörer och företag medlemmar.

Som första LUCS i Norden, syftar nätverket och det konkreta utvecklingsarbetet till att skapa hållbara platser som präglas av social jämlikhet och lika rättigheter och möjligheter för alla. Målet är att få fram hållbara lösningar som kan inspirera till samhällsutvecklingen både nationellt och internationellt.

Läs mer om LUCS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.